Már a járvány első hulláma óta a forgalom nagy részét az elviteles vagy a kiszállításos rendelések adják a gyulai Beer Corner Étteremben, különösen igaz ez az őszi lezárások óta. A vendéglátóhely ezzel együtt is 30-40 százalékos bevételkiesést könyvelhetett el az elmúlt időszakban. Ők még szerencsések, mert már megkapták az államtól a bértámogatást. A tulajdonos szerint azonban e nélkül valószínűleg több alkalmazottól is meg kellett volna válniuk.
– A bértámogatás két részből áll: egyrészt a járulékkedvezmény, másrészt pedig a bruttó bérek 50 százalékát állja az állam. Mind a 15 alkalmazottunkra sikerült ezeket igénybe vennünk, úgyhogy a teljes bruttó bérjárulékokkal együtt mintegy 60-70 százalékos mértékben kaptunk támogatást az államtól – fogalmazott a gyulai étterem ügyvezetője, Kereki Zoltán.
Vannak azonban olyan vállalkozások, amelyek hiába igényelték, egyelőre még nem kapták meg az ágazati bértámogatást. Az utóbbi időben ugyanis sok vendéglátós panaszkodott a kifizetések csúszására. Ezért a kormány február harmadikától változtatott a vendéglátóipari és a turisztikai cégek eddigi támogatási rendszerén. A szektorban érdekelt vállalkozók mostantól előre, támogatási előlegként megkapják a megítélt állami bértámogatást az igénylést követően. Egy békéscsabai palacsintázó tulajdonosa szeretné, ha a nyitás után egy ideig még megmaradnának a támogatások.
– Az lenne a megfelelő megoldás számunkra, hogyha a támogatások megmaradnának akkor is, amikor már nyitva leszünk, ugyanis jelenleg úgy vesszük észre, hogy nincs akkora fizetőképes réteg, amely a pandémiás helyzetben el tudna minket tartani – mondta Horváth Kitti, a békéscsabai Palacsinta Műhely tulajdonosa.
További segítséget jelenthet a bajba jutott vállalkozásoknak, hogy a kormány a gazdasági újraindítási akcióterv részeként egy új hitelkonstrukciót vezet be. Ennek lényege, hogy 10 évre 10 millió forint erejéig 0 százalékos kamattal, 3 éves hitelmoratóriummal hitelt nyújtanak azon kis- és középvállalkozásoknak, akik e nélkül nem tudnának életben maradni.