Az államtitkár azt is hangsúlyozta: fontos, hogy a helyi közösségek újjáélesszék tradícióikat, népszokásaikat és megosszák örömüket másokkal is, ezzel megismertetve településük évszázados kultúráját. Farkas Sándor rámutatott: a vásárlók egyre tudatosabban választják az ízletes, egészséges, biztonságos hazai élelmiszereket, borokat, kézműves termékeket. Ezáltal a fogyasztók is az érték és minőség őrzőivé válnak, egyúttal hozzájárulnak a vidéki munkahelyteremtéshez és megtartáshoz.
– Kulturális értékeink közül csak az lesz ott jövőnk kincsestárában, amit ma hitelesen feltárunk, kutatunk, lejegyzünk, megünneplünk és megőrzünk – tette hozzá az államtitkár.
Huszonnégy csapat darálta, gyúrta és töltötte
A piactéren felállított 1400 négyzetméteres rendezvénysátor ebben az évben is benépesült, ahol a szorgalmas kolbászgyúró csapatok rendezgették a dísz-terítést, és nyolc órakor már a friss kolbász készítését is elkezdték - írja az OrosCafé beszámolója. A mezőny 2020-ban is nemzetközi volt, Vajdaságból, a Bánságból, Erdély több területéről, Kárpátaljáról is érkeztek a külhoni magyar gazdakörök csapatai. Mellettük daráltak, gyúrtak a helyi és a megye különböző településeiről jött gárdák. Összesen huszonnégy társaság – közöttük négy ifjúsági – indult harcba a győzelemért.
A dr. Miskucza Mária vezette zsűri folyamatosan figyelemmel kíséri a húsz nevező csapat munkáját. A bírák nézték a terítést, a munkaterület rendezettségét, higiéniai viszonyait és a kolbászkészítés szakszerűségét is. Az elkészült kolbász minősége mellett ezek a szempontok is beszámítanak a végeredménybe.
Sokan érkeztek már a reggeli órákban a városból és a környékről, hogy láthassák a csapatok munkáját, vagy csak igyanak egy kis böllérpálinkát és egyenek egy adaggal a hagyományos disznótoros reggeliből, a finom hagymás vérből. Jó hangulatot teremtett az Orosházi Fúvószenekar muzsikája, de a kirakodó vásárban is nagy volt a forgalom.
A kolbászgyúró csapatok közt természetesen itt szorgoskodott a tavalyi győztes Ötvösdi Gazdakör csapata is. Varga Vencel csapatvezető elmondta, nem elsőrendű számukra a címvédés.
– Évente két-három alkalommal vágunk disznót otthon, ezzel gyakorlunk, bár igazából ezek a hagyományos dolgok mindenkinek a fejében, kezében ott vannak. Természetesen jó lenne megint nyerni, de a legfontosabb, hogy itt vagyunk, más tájak magyar gazdáival közösen és jól érezzük magunkat. Örömmel jövünk minden évben, nagyszerű rendezvény van, amiért köszönet a vendéglátó gazdakörnek – tette hozzá.
A MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke az első alkalomtól kezdve vendége a rendezvénynek, aki ezúttal is elégedetten beszélt a látottakról.
– Remélem, hogy még sokáig találkozhatunk itt. Azt látom, hogy egyre többen vannak és egyre felkészültebbek a versenyzők. Ez a rendezvény ma már nemcsak a térség, de egész Magyarország, sőt, a Kárpát-medence igazi magyar hagyományainak őrzője, megtestesítője. Ünnep ez a mai nap és azt remélem, nemcsak a hagyományok, de ez a rendezvény is soká fennmarad – hangsúlyozta Jakab István.
A szokásoknak megfelelően az Orosház Fúvós Zenekar szórakoztatta a közönséget a megnyitóig, ahol Horváth József gazdaköri elnök, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Farkas Sándor agrárminiszter helyettes, Dávid Zoltán polgármester és Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.
Forrás: MTI/OrosCafé