Farkas András  hét danos lett

2020. augusztus 3. 09:18 | behir

A harcművészetek világában a DAN a mesterfokozatot jelenti. Hosszú évek tanulása, edzése , a tanuló övfokozatok teljesítése után kerül a kitartó harcművész oda, hogy mestervizsgát, danvizsgát tehet. Ahogy egy  mondás is jelzi: „A mesterek azok a kezdők, akik nem adták fel!”

Farkas András, a békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület shotokan karate mestere is ebbe a kategóriába tartozik – írja a szövetség. A nemrégiben Gyulán megrendezett shotokan karate szemináriumon a Sensei Sáfár László IX.DAN nagymester vezette nemzetközi vizsgabizottság előtt sikeres övvizsgát teljesített a rendkívül magas VII.DAN övfokozatra. A táborzárón nagy taps közepette vette át az erről szóló oklevelet Sáfár nagymestertől, és az A.J.K.A. szövetség magyarországi elnökétől, Palkovics László mestertől.

 

- Mikor kezdett el foglalkozni Farkas mester a karatéval?

-1981-ben kezdtem, s az első sikeres övvizsgámat 1982 szeptemberében tettem le. Azóta folyamatosan edzek.

 

- Ebben a hosszú időszakban kik voltak azok a mesterek, akik legnagyobb hatással voltak fejlődésére?

- Elején Zsolt Péter mester oktatott, aztán Stefanidis Arisztotelesz, Rusznák Gergely, Gulyás Péter , Kesic Bogdan, Dr. Ilija Jorga,a japán Kawasoe mester,  majd napjainkig Sensei Sáfár László . A több, mint négy évtized alatt rengeteg edzőtáborban vettünk részt, ahol mindenhol tudtunk tanulni, de mint irányvonalat, maximálisan összeszedve és rendszerbe foglalva Sáfár László sensei irányítása alatt sajátítottam el.

 

- Nem is akármilyen  versenyző volt korábban. Mi állt közelebb a szívéhez,  a küzdelem, vagy a formagyakorlat (kata)?

- Érmeket inkább küzdelemben szereztem, bár szerintem, a formagyakorlatok is jól mentek. Nem tudnék választani, bár küzdeni, „verekedni” mindig is szerettem, már gyermekkoromban  is. Azt gondolom ez alkati sajátosság …- de  ezzel együtt sohasem verekedtem edzésen- , versenyen kívül.

 

- A tanítványok miben jók igazán?

-  Talán küzdelemben, de formagyakorlatban is jók, és ahogyan öregszem, egyre jobban megértem, miért mondták a régiek, hogy a formagyakorlat mennyire fontos. Régen persze ezeket az infókat nehéz volt megérteni, gyakran nem tudtuk, mit miért csinálunk. Most már én is vallom, hogy a formagyakorlat elengedhetetlen.

 

- A hét dan egy nagyon magas övfokozat. Hogyan zajlott le a vizsga?

- Sensei Sáfár László IX.DAN vezetésével bizottság előtt zajlott a vizsga. Előre meghatározott shorey és shorin katákkal kellett készülni. Természetesen erre a fokozatra már ismerni kell magas színvonalon az összes formagyakorlatot, de most ezekre külön rákészültem.

 

- Edző és oktató is. Tartalmazott e ez a vizsga külön olyan feladatot, amit az oktatókra szabtak?

- 3 dantól felfelé már oktatói elvárás is van, vagyis minden vizsgán elméleti anyagot is kérnek, azt, hogyan kell a karate egyes területeit oktatni. Össze kellett állítani egy diploma munkához hasonló kisebb dolgozatot, ezt be kellett adni a vizsga előtt, lektorálták és a vizsgabizottság előtt ezt ki is kellett fejteni.

 

- Vagyis ez a sikeres vizsga nem egy nap terméke volt, hanem hónapokkal korábban kezdődött…

- Így van.

 

- Családos ember, komoly vállalkozást vezet… Hogyan fér bele az életébe a karate?

-  Mindig is plusz  „áldozatokkal” jár, de muszáj, hogy az ember ezt az időt magára szánja. Azzal lettem az, ami, amit a karatétól kaptam. Ezt érdemes tovább adni és tovább csinálni, s időt kell szakítani rá.

 

-  Mennyivel mások a mostani tanítványok, mint amikor elkezdték annak idején?

- Nem tudom megmondani, mert egészen másképp éli meg az ember, mint annak idején. Az biztos, hogy sokkal keményebbek voltak az edzések, a követelmények és a küzdelmek. Azóta rájöttünk, hogy nem feltétlenül kell mindent túlzásba vinni a karate gyakorlásához, hogy  össze-vissza törjük egymást. Megtanított viszont a küzdésre, a helytállásra, a régi ippon shobu mérkőzések keménységére, s ezt igyekszünk átadni.

 

- Szaporodnak a tanítványok is! Mivel tudná ajánlani a kezdőknek, a shotokan karatét? Miért érdemes ezt csinálni?

- Tradicionális fogalmakat tekintünk fontosnak: Jellem, Becsület, Akarat, Önuralom, Tisztelet, ezt tanítjuk, és nagyon komoly fizikai és lelki  nevelő hatása van. Ezt nem csak a karatéban, hanem egész életében tudja használni, eredményesebb, nyitottabb, rugalmasabb s fizikailag is fejlett, keményebb lesz.

 

- Milyen a mostani csapata?

- Mint közösség nagyon jók, aranyosak,  „jó fejek”, nagyon büszke vagyok rájuk. Megboldogult Andó Laci barátom csapata volt, és életem egyik legjobb döntésének bizonyult, hogy halála után át vettem ezt a gárdát.

 

 - 52 éves. A hét dan egy magas fokozat, lesz e ebből esetleg még magasabb fokozat?

-  Ezt majd Sáfár Sensei megmondja. Erre a fokozatra is azért vizsgáztam, mert Ő jelölt rá.

 

A sokat emlegetett, tekintélyes vizsgáztató, Sensei Sáfár László IX.DAN nagymester eképp jellemezte Farkas Andrást: „Sok évvel ezelőtt találkoztunk, idő kellett ahhoz, hogy megismerjem. Ennyi év után mondhatom, a legnagyobb tiszteletet, és hűséget adja meg, amit tanítványtól elvárhatok, és kaphatok. S ez nekem nagyon sokat jelent, mert ezt várom el tanítványaimtól emberileg, és Andrást ez jellemzi, maximálisan teljesíti!”

Aki Sensei Farkas András hét danos mesterrel találkozni szeretne, az megteheti a hagyományos békéscsabai Sporthétfő keretében augusztus 31-én hétfőn Békéscsabán, a Szent István téren 16 órától!

További programok »

Sport

Röplabda: felkészülési tornán tesztel a BRSE

Felkészülési tornán vesz részt hétvégén a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda Sportegyesület felnőtt csapata Kaposváron. A csabai lányok a házigazda mellett a címvédő Vasas Óbuda együttese ellen tesztelhetnek a bajnoki szezon kezdete előtt.
2020. szeptember 17. 15:27
FEL