Rotyogtak a bográcsok délután egy órától a gerlai Faluház udvarán, hiszen főzőversennyel kezdődött a program. Az idei megmérettetésre hat csapat nevezett be.
– Hagyományos sertéspörköltet készítünk, ez a sertés több részéből áll: csülökből, körömből, karajból és a húsból. Ezen kívül hagymát, borsot, sót, paprikát, paradicsomot és egy nagyon kevés köménymagot rakok bele. A piros paprikából csak keveset teszek az elején. A végefelé, amikor már majdnem megfőtt a pörkölt, akkor szoktam azt beszínesíteni, hogy szép piros legyen – mondta Kohári Sándor.
A zsűri több szempont alapján pontozza az elkészített ételeket. A legfőbb szempont természetesen az ízvilág.
– A fűszerezés, a találalás, higénia, italok és desszertek. Ezek is szempontok a bírálásnál. A csapat összképet és az ötletességet is figyelembe vesszük a pontozásnál, de az ételnél a legfontosabb az, hogy milyen az ízélmény – részletezte Zahorán Csaba zsűrielnök.
Az esemény immár közel 10 éve hagyomány a településrészen, tavaly a koronavírus-járvány miatt azonban nem rendezték meg a programokat.
– Főleg a pandémia után elmondható, hogy a helyi emberek nagyon várták ezt a rendezvényt, mint minden évben. Ennek az eseménynek olyan közösség összetartó ereje van, hogy öröm nézni, amikor a helyiek összejönnek és élvezik a programokat – erről már Varga Gábor, a Csabagyöngye Kulturális Központ osztályvezetője beszélt.
A főzőversenyt követően 5 órától gyermekprogramok is kezdődtek, mint például lovagoltatás, arcfestés, de Évi Tündér zenés gyermekműsorát, vagy éppen a Békéscsabai Jókai Színház operett műsorát is megtekinthették az érdeklődők.