Ezúttal Sipos gazda volt a vendége a Lencsési kertbarátoknak

2022. május 2. 20:30 | Such Tamás

Bio növényvédelem és engedélyezett szerek az Európai Unióban címmel tartott előadást Sipos József (Sipos gazda) növényorvos, a Lencsési Közösségi Ház és Mohácsy Mátyás Kertbarát köre vendégeként hétfő este, a Féja Géza téri intézmény teltházas, Mohácsy Mátyás termében.

– A megváltozott környezeti feltételek mellett újabb és újabb kórokozók és kártevők jelennek meg, amelyek ellen nagyon nehéz hatékonyan védekezni – mondta Sipos gazda. – Úgy, hogy közben a szereket kivonják, úgy, hogy a föld lélekszáma rendkívüli módon növekszik, úgy, hogy a vásárlók igénye egyre érzékenyebbé válik.

Sipos gazda a Lencsési Közösségi Házban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Sipos gazda – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A biotermékek előállításával kapcsolatban megjegyezte, hogy az egy bizalmi termék, egy olyan portéka, amelynek a termőföldtől az asztalig végigkövethetjük a termelési útját. Ezzel kapcsolatban saját példáját mesélte el: családjával csak olyan mézet, tojást, tejet stb. fogyasztanak, aminek ismeri az eredetét.

Az előadó nem jött üres kézzel: rovar- és lepkegyűjteményt, madárodút, méhecskehotelt, etetőket, illetve magaságyakat is hozott magával. Az utóbbihoz – némileg paradox módon – hozzáfűzte, mindenkinek lehetősége van a saját kertjében kertészkedni. Majd megmagyarázta, főleg a gyerekeket kell rávezetni erre a szép útra, a kertészkedésre.

– Csak felkészülten lehet felvenni a versenyt az újabb kórokozókkal, kártevőkkel – húzta alá.

Sipos gazda a Lencsési Közösségi Házban – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL