Ezernyi tündérfátyol és partimadarak sokasága a Hortobágy-Berettyón

2020. augusztus 2. 07:23 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai minden évben vízi úton felmérik a Hortobágy-Berettyó folyó vízterében előforduló védett és fontosabb növények állományát, illetve a madárvilágot. Az idei felmérés a július végén zajlott – írja a kmnp.nemzetipark.gov.hu.

A felmérést végzők a tíz kilométeres ellenőrzés során tündérfátyolból több mint ezer virágzó egyedet találtak, a vízitöknek azonban csupán egyetlen előfordulási helyét sikerült fellelni. Egyes években – ilyen a 2020-as is –, a Körösök és a Tisza vízgyűjtőin lefolyó nagy mennyiségű víz visszaduzzasztotta a Hortobágy-Berettyót. A folyó így tágas kiöntéseket hozott létre a víz által közrefogott pusztarészeken, amelyeket ebben a térségben zugoknak neveznek.

A kiöntésekkel együtt nagyon sok vízirovar, kétéltű és hal kerül ki a mederből, s ezek a víz visszahúzódásával megrekedhetnek a kisebb-nagyobb tócsákban, kis tavakban. Nagyon jól lehetett ezt látni a Kenderesszigeti–halastavak költőtelepéről kilátogató nagy és kis kócsagok, üstökösgémek számának emelkedésében is. Sőt, a részben ismert, részben ismeretlen költőhelyekről kanalasgémek 20-25-ös csapata is tartózkodott rendszeresen a kiöntéseken. A sáros felszín a parti madaraknak is kitűnő élőhelyet kínált, így a már röpképes fiatal bíbicek több mint százas csapatai szintén fellelhetők voltak.

Ennél is több volt a nyáridőben még Magyarországon tartózkodó átnyaraló és részben vonuló pajzsoscankókból. Mellettük néhány réti, erdei és billegetőcankó, valamint sárszalonka is felbukkant.

 

Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

További programok »

Világ

Az informatikai szektorban is előtérbe kerülhet a fenntarthatóság

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, a fenntarthatóság kérdésköre az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években a szektor számára - hívta fel a figyelmet az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság az MTI-nek küldött közleményében.
09:15
FEL