Ezek lesznek a legkeresettebb munkák a jövőben

2021. november 16. 09:55 | behir.hu

Egy amerikai tanulmány szerint sokkal több szélturbina- és napelemszerelőre lesz szükség a nem túl távoli jövőben, illetve az ápolók iránti kereslet is nőni fog a munkaerőpiacon. 

A U.S. Bureau of Labor Statistics kutatás szerint alig egy évtized alatt nagy átalakulások lesznek a munkaerőpiacon, ami leginkább robotizálás és a mesterséges intelligencia széles körben való alkalmazásának lesz köszönhető.

– 2030-ban 68 százalékkal több szélturbina-technikusra lesz szükség, mint napjainkban, ezzel együtt a megújuló energiaforrások növekvő mértékű felhasználása miatt mintegy 52 százalékkal nőni fog a napelemek felszerelésével foglalkozó szakemberek iránti igény is – olvasható a kimutatásban.

Az informatika és az egészségügy is jelentősen érintett a munkaügyi átalakulásokban. Adatbiztonsági szakemberekből 33, adatbázis-kezelőkből 31, programozókból pedig 27 százalékkal többre lesz szükség az évtized végén.

– Az egészségügyben sokkal nagyobb lesz a szakmai és a társadalmi, illetve az anyagi megbecsülése az ápolónőknek, akik iránti kereslet 52 százalékkal nő, a fizioterápia terén 35, az egészségügyi menedzsment területén pedig 32,5 százalékos növekedés várható – olvasható.

Járványügyi szakemberből is legalább 30 százalékkal többre lesz szükség, de a kimutatások szerint logopédusnak és állatidomárnak is érdemes lesz tanulni: mindkét terület iránt több mint 28 százalékkal nő majd az igény.

Forrás: Maszol

További programok »

Egészségügy

Vizsgálják, hogy a védettségik lejárjanak-e a második oltás után fél évvel

A kormány vizsgálja, hogy a védettségi igazolványok lejárjanak-e a második oltást követő 6-7 hónappal, de döntés egyelőre nem született erről – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn, ahol a harmadik oltás felvételének fontosságát is hangsúlyozta, egyben azt is bejelentette, hogy több oltási akcióhetet is szerveznek a közeljövőben.
2021. november 29. 16:27
FEL