Ezek a tünetek utalnak kálciumhiányra

2022. január 15. 06:37 | behir

Ha tartóssá válik, a kalcium hiányát a szervezet látható tünetekkel jelzi.

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi szervezet számára. Részt vesz a csontok és a fogak felépítésében, a véralvadásban, biztosítja az izmok megfelelő működését, segíti egyes vitaminok, ásványi anyagok, így a B12-vitamin vagy a magnézium felszívódását is. A kalciumhiány hosszú távon súlyos panaszokhoz vezethet, így a fogászati problémák, a csontritkulás kockázatát növeli, hatására a csontozat törékenyebbé válhat, de közvetetten idegi problémák, sőt szürke hályog kialakulását is előidézheti.

Veszélyessé akkor válik, ha a vérben levő kalciumszint kórosan csökken, ám ez normál egészség mellett, változatos étrenddel ritka, felszívódási zavarok, egyoldalú étkezés, például vegán étrend, illetve egyes betegségek, veseelégtelenség következményeként vagy gyógyszerek, vízhajtók mellékhatásaként léphet fel, ilyenkor tudatosan pótlandó. Ez posztmenopauza idején és laktózintolerancia esetén is megfontolandó.

Kalciumból a felnőtt nők számára napi 1000 milligramm a hivatalos ajánlás, ez menopauza után, várandósság esetén és gyermek-, illetve serdülőkorban 1500 milligrammra nő, 50 év feletti férfiaknál 1200 milligramm a dózis. A kalciumhiány sokáig csak laborvizsgálattal feltérképezhető a látványos tünetek hiányában, tartóssá válva számos területen probléma léphet fel. 

Az izomzatot érintő panaszok is felhívhatják a figyelmet a hiánybetegségre. A mozgás közben fellépő fájdalom, a görcsök, esetleg a zsibbadás a karban és a szájban is beszédes tünet. Extrém esetben szívizomprobléma, szívritmuszavar is felléphet.

Az alacsony kalciumszint jele a látszólag ok nélküli erős fáradtság, általános gyengeségérzet, amelyet egyúttal szédülés, agyi ködösség, zavartság, feledékenység, dekoncentráltság kísérhet, továbbá alvászavar, álmatlanság.

Előfordulhat, hogy a körmökön és a bőrön jelentkező tünetek árulkodnak a kalciumhiányról: a száraz bőr, a töredezett körmök, a haj foltokban jellemző kihullása, esetleg bőrgyulladás, ekcéma, viszketés, pikkelysömör is keletkezhet. 

A legjellemzőbb tünet és következmény a csontritkulás. A csontok tárolják a kalciumot, ám az általános szint csökkenése esetén a csontokból vonja ki a szervezet a szükséges kalciumot, így azok törékennyé válhatnak, sűrűségük csökkenhet, elvékonyodhatnak. Testtartási problémát, gyakori csonttörést okozhat ez hosszú évek után.

A hiány megelőzésének legjobb módja a változatos, vegyes étrend, amely minél több kalciumforrást is tartalmaz. A legjobbak közé tartoznak a tejtermékek, különösen a parmezán és más kemény sajtok, de a hüvelyesek, így a bab vagy a szója, a gabonafélék és az olajos magvak, diófélék is jelentős mennyiségben tartalmazzák, sőt a brokkoli, a füge vagy a spenót is.

 

Forrás: Femina.hu

További programok »

FEL