Ez történt 2016-ban – október

2017. január 5. 14:06 | Mikóczy Erika

 

Eseménydús volt a 2016-os esztendő. Tekintsék meg összefoglalónkat, amelyben havi bontásban igyekeztünk összeszedni Önöknek néhány emlékezetes pillanatot.

Köszönjük, hogy néztek, olvastak bennünket 2016-ban, és várjuk Önöket a behirrel, a 7. Tv csatornájával és a Csabai Mérleggel az új évben, 2017-ben is!

 

2016 október

 

Népszavazás volt október 2-án

 

Október 2-án, vasárnap reggel hat órától este hét óráig zajlott a népszavazás. Az országban 10 331, ebből Békés megyében 404 szavazókör várta a szavazókat.

A népszavazáson erre a kérdésre várták a választ: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

22 órakor, a szavazatok 99,86 százalékos feldolgozottságánál 40,86 % volt a Békés megyei érvényes szavazatok aránya. Az országos arány 39,96 %. Ezek alapján a népszavazás érvénytelen volt, mivel kevesebb, mint a választójoggal rendelkezők fele adott le érvényes szavazatot. A „nem” válaszok aránya ugyanakkor kiugróan magas volt, országosan 98,32 %, a megyében 98,29 %.

A népszavazás napján a közélet szereplőivel több helyen is összefuthattunk. Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének a mai napig Békéscsabán van az állandó lakcíme, ezért ő a megyeszékhelyen, a Lencsési iskolában adta le szavazatát. Ugyancsak a Szabó Pál téri iskolában szavazott dr. Ferenczi Attila tanácsnok. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a Jankay iskolában, az 5-ös szavazókörben adta le szavazatát.

Miklós Attila szocialista önkormányzati képviselő szavazás helyett kávézni hívta a sajtó képviselőit október 2-án, Kaposi László pedig beszélgetni a Szent István térre. Kocziha Tünde, a Jobbik képviselője viszont a Hajnal utcai óvodában élt szavazati jogával.

Gajda Róbert kormánymegbízott Gyulán a Temesvári úti szavazókörben járult az urnához, Vantara Gyula országgyűlési képviselő pedig a megyeszékhelyen, az Evangélikus iskola általános iskolájában.

Behir: http://behir.hu/zajlik-nepszavazas-hatkor-kinyitottak-szavazokorok, http://behir.hu/nepszavazas-kozelet-szereploivel, http://behir.hu/negyven-szazalek-alatt-reszvetel, http://behir.hu/szavazasi-reszeredmenyek-bekescsabarol, http://behir.hu/vantara-gyula-bekes-megye-aterezte-nepszavazas-sulyat, http://behir.hu/negyvenharom-szazalek-folotti-reszveteli-arany-bekescsaban,

Szempont:

">

Aktuális:

">

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu840_2016_20szam_CsM.pdf

 

25 éves a Csabai Mérleg

 

25 éves lett a Csabai Mérleg. A rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején döntött úgy Békéscsaba önkormányzata, hogy a lakosság minél teljesebb tájékoztatása érdekében ingyenes városi újságot indít.

1991. október 2-án jelent meg a sárga papíron, A/4-es formátumban kiadott Heti Mérleg első száma. Az elmúlt huszonöt évben az újság formailag és szerkezetét tekintve több változáson ment át, 2007-től már színes, A/3-as formátumban jut el az olvasókhoz.

2011-től saját online felülettel jelentkezett, 2015-től pedig a Békéscsabai Médiacentrum részeként a behir.hu oldalon tudósít a legfrissebb információkról. Az újság lényege azonban nem változott: Békéscsaba lakosainak tájékoztatása az önkormányzati ügyekről, a városban történő eseményekről, az itt élő emberekről.

A Csabai Mérleg október 6-án jubileumi melléklettel jelent meg, amelyben, dióhéjban az elmúlt 25 évet igyekeztünk összefoglalni olvasóinknak. 

 

Behir: http://behir.hu/25-eves-csabai-merleg,

http://behir.hu/csabai-polgarmesterek-csabai-merlegrol-multrol-es-jelenrol,

http://behir.hu/szerkesztok-felelos-szerkesztok-25-eves-csabai-merlegrol

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu840_2016_20szam_CsM.pdf

 

Aradi ereklyék az Almásy-kastélyban

 

Októbertől közel fél éven át tekinthetik meg az érdeklődők a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállító terében a Letétetett – bevégeztetett címet viselő kiállítást.

Az Aradról érkezett tárlat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legnagyobb alakjaihoz köthető személyes tárgyakat vonultatja fel, a hagyományostól eltérő módon.

Kossuth Lajos sétapálcája, ami valójában egy fegyver, és Damjanich János elefántcsont markolatú díszkardja is része annak a gyűjteménynek, amelyet Békés megyében először láthatók.

Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, október hatodikának Gyulán minden évben különleges jelentősége van: a város ugyanis államilag elismert honvédtiszti emlékhely. A gyulai várkertben tette le a fegyvert 1849. augusztusában, szeptemberében több száz honvédtiszt. Köztük olyan honvédtábornokok is, akik később Aradon a megtorlás során mártírhalált haltak a magyar szabadságért.

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseihez kapcsolódó ereklyéket bemutató válogatás 60 tárgyból áll, melyek négy különböző teremben kapnak helyet.

Behir: http://behir.hu/aradi-ereklyek-az-almasy-kastelyban

Híradó:

">

 

Gyakorlat a békésszentandrási duzzasztónál

 

Gyakorlatot tartott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál működő regionális Védelmi Osztag október elején Békésszentandrás mellett. Legalább kétévente tartanak ilyen gyakorlatot, amely kitalált helyzetre alapoz.

A védelmi osztag árvíz- és belvízvédekezés, jégvédelmi tevékenység, valamint vízminőségi kárelhárítás esetén speciális műszaki feladatok ellátását végzi. A gyakorlat lényege, hogy az osztag állományát képezzék, éberségüket pedig szinten tartsák. 

A szimuláció szerint az elmúlt napokban lehullott 204 mm csapadék hatására megindult az áradás, ezért III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Körösök vízrendszerében. Mindeközben a Békésszentandrási duzzasztó karbantartási munkái miatt, a jobb oldali nyílásba elhelyezett ideiglenes elzárások áramlásmódosító és visszaduzzasztó hatására veszélybe került a duzzasztó és a mederoldalak, valamint a kapcsolódó kisvízerőmű. Hogy megóvják az épületet, azonnal el kellett bontani az ideiglenes műveket, ezért a helyszínre vezényelték a védelmi osztagot. A munkálatokba búvárokat és két nagy darut is bevontak, a gyakorlaton az osztag mintegy 40 tagja vett részt.

Behir: http://behir.hu/bevetettek-vedelmi-osztagot-gyakorlatoztak-bekesszentandrasi-duzzasztonal-galeriaval

Híradó:

">

 

„A mi forradalmunk” - szabadtéri kiállítás

 

A Békéscsabai Médiacentrum az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról a Békéscsaba város főterén rendezett szabadtéri kiállítással kívánt megemlékezni.

A mi forradalmunk címet viselő tárlat október 5-től november 30-áig várta a látogatókat.

A Békéscsabai Médiacentrum A mi forradalmunk című tárlattal tisztelgett a hősök előtt, és állított méltó emléket a forradalom helyi szereplőnek.

A 10 óriás tabló hasonlóképpen a Terror Háza Múzeum előtt február közepén megnyitott a „pesti srácoknak” szabadtéri kiállításhoz egy közösségi téren, a város szívében volt látható, így vitte közelebb az itt lakókhoz a 60 évvel ezelőtti forradalmi eseményeket.

A kiállításon mind az országos, mind pedig a helyi vonatkozású történeti tények, események is helyet kaptak. A húsz plakát végigkísérte a forradalom kirobbanásához vezető sérelmeket (a forradalom kirobbanásának okait), a forradalom eseményeit és leverését egészen 1956 decemberéig, valamint a megtorlás időszakát is.

A kiállítás fényképek, plakátok, röplapok, korabeli újságokból vett cikkek segítségével mutatta be a Rákosi-rendszer hétköznapjait. Az emlékeken keresztül elevenítette fel a nemzeti sérelmeket, a jelképek szovjet mintára való átalakítását, a Szovjetunió előtti feltétel nélküli hajbókolást, valamint az alkotmány, szovjet szellemben való megírását.

Behir: http://behir.hu/mi-forradalmunk

Híradó:

 

Művészbejáró:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

Alma minden mennyiségben

 

Harmadik alkalommal rendezték meg októberben az Óvodai Almanapot. A CsabaParkba közel ötszáz kisgyermek látogatott el, akik mozgalmas játékokkal, kézműves foglalkozással, ügyességi feladatokkal találkozhattak.

A központi téma minden esetben az egyik legegészségesebb őszi gyümölcs, az alma volt.

A rendezvényt 2014-ben hívták életre, hogy népszerűsítsék a gyümölcsöt, és a gyerekek minél több almát fogyasszanak.

– Hanó Miklósnak, Békéscsaba alpolgármesterének az ötlete volt, hogy ebben az esztendőben is kedveskedjünk almanappal a gyerekeknek. Az ő kertjéből hoztunk ide sok-sok almát, amit megkóstolhattak a gyerekek – mondta el Herczeg Tamás tanácsnok.

A nap programját évről évre más óvoda állítja össze, de a lebonyolításban minden önkormányzati óvoda részt vállal. Ez évben a Szigligeti Utcai és Kazinczy Lakótelepi Óvoda, valamint a Penza Lakótelepi és dr. Becsey Oszkár Utcai Óvoda vett részt a szervezésben.

Behir: http://behir.hu/alma-minden-mennyisegben

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

Mundérba bújt történelem: litván egyenruhával gazdagodott a szeghalmi gyűjtemény

 

Túri János nevét Szeghalmon talán mindenki ismeri. A tűzoltó őrnagy több mint húsz éve gyűjt egyenruhákat, tűzoltó és katonai relikviákat, és szinte mindent, ami ehhez köthető.

Gyűjteménye először az otthonát nőtte ki, jó ideig a fiúkollégiumban volt látható, majd a Sárréti Múzeum felújítása után, a nagyprojekt részeként egy külön épületben lett igazán méltó helye.

Októberben újabb mundér került a gyűjteménybe, Rasa Kairiene, litván nagykövet asszony és Dalia Sukackiene miniszter-tanácsos asszony személyesen vitt ajándékba egy teljes litván tűzoltó tiszti egyenruhát Szeghalomra. Túri János köszönetképpen körbekalauzolt a hölgyeket a mundér-birodalomban. Tóth Tibor dandártábornok, a Békés Megyei Katrasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője és Macsári József, Szeghalom polgármestere társaságában, személyes tárlatvezetésen mutatott meg mindent, ami csak belefért egy órába. Nem volt könnyű dolga, hiszen szinte minden tárgyhoz fűződik valamilyen személyes történet, így persze a gyűjtemény első darabjához is.

Behir: http://behir.hu/munderba-bujt-tortenelem-litvan-egyenruhaval-gazdagodott-szeghalmi-gyujtemeny-galeria

Híradó:

">

 

Nógrádi György: Bárhol vagyok a világban, jól érzem magam

 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt leginkább akkor látjuk a tévében, amikor háborúról, migrációról és súlyos külpolitikai témákról esik szó.

Mivel ezt az arcát szoktuk meg, talán nem is gondolnánk róla, mennyi humorral, derűvel szövi át előadásait. Ahogy mondja, amikor Aleppó bombázását kommentálja, nyilván ez nem is derülhet ki.

A Békés Megyei Könyvtárba októberben azonban nem biztonságpolitikai szakértőként érkezett, hanem azért, hogy bemutassa élete első könyvét, amelynek címe: 40 év alatt a Föld körül. Érkezése előtt egy órával azonban még megtréfálta a könyvtárat, ideszólt, hogy most indulna Budapestről, vajon egy óra alatt ideér-e Békéscsabára? Mindeközben már ott állt a könyvtár kapujában, s ha már ennyivel korábban jött, beállt a könyvtárat körbeölelő közé is.

Nógrádi az elmúlt negyven évben többször bejárta a világot. Hatszor volt Kínában, járt Tibetben, számos alkalommal utazott Amerikába, megfordult Ausztráliában, és Európában is szinte mindenütt volt már. A könyvben az érdekes találkozásokról, az úti élményeiről, az élete fontos döntéseiről ír, és abba is betekintést enged az olvasónak, hogy kikkel ismerkedett meg, dolgozott együtt élete során.

Behir: http://behir.hu/nogradi-gyorgy-barhol-vagyok-vilagban-jol-erzem-magam

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

Haditornán indulhattak a megye fiataljai

 

Közép, valamint általános iskolás diákok számára tartottak haditorna versenyt a békéscsabai repülőtéren. A fiatalok a gyakorlatok közben olyan fizikai nehézségekkel szembesülhettek, amelyekkel a kiképzés és szolgálat közben találkozhatnának.  

Műanyag fegyverrel a vállukon teljesítették az akadálypályát az iskolások. A megye negyvennégy iskolájából érkeztek versenyzők, akikre összesen kilenc feladatsor várt. Közülük sokan örültek a lehetőségnek, van, aki hasonló területen képzeli el a jövőjét.  

A Honvédelmi Minisztérium által szervezett haditorna versenyen bemutatták a katonai pályát, a katonák mindennapi életét, és a versenyzők „belekóstolhattak” a katonai kiképzés egyes ágaiba. Juhász László százados szerint a verseny elsődleges célja a fiatalok honvédelmi nevelése, a honvédelemi pályára való irányítása, kedvcsinálás az egészséges sportoláshoz, a versenyszellem fejlesztése.

A legjobban teljesítők sétarepülést kaptak nyereményül, és tovább jutottak az országos haditorna döntőjébe, amit 2017 áprilisában tartanak majd.

Behir: http://behir.hu/haditorna-versenyen-indulhattak-megye-fiataljai

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

Egy hét amikor minden a diákokról szólt

 

Fáklyás felvonulással és Irie Maffia koncerttel kezdődött a 25. Garabonciás napok Békéscsabán. Ezen a héten nyolc iskola diákjai, kampánystábok és jelöltek mérték össze tudásukat a diák-polgármesteri címért. 

25 éve szól egy teljes hét a középiskolásokról Békéscsabán. Ilyenkor napokon keresztül frenetikus hangulat uralkodik az utcákon. Erre az alkalomra a diákok már hónapokkal előbb készülni kezdenek. Ha minden feladatot a legkreatívabban, legjobban oldanak meg a stábok és a jelöltek, akkor az adott iskola delegáltja lesz a diákpolgármester. Ezután ő és kampánystábja együtt képviselik a fiatalokat, érdekeiket. Ezen felül az önkormányzattal is jó kapcsolatot ápolnak.

Az idei Garabonciás Napok legjobbja Gombos Tamás, a Közgé jelöltje volt, így ő lett az új diákpolgármester. Tóth Gergő, az Evangélikus gimnázium diákja végzett a második helyen, Illés Gyula, a Vízmű jelöltje lett a harmadik, így ők lettek a diák-alpolgármesterek. 

Behir: http://behir.hu/egy-het-amikor-minden-diakokrol-szol, http://behir.hu/kampanycsend-helyett-kampanyhappening, http://behir.hu/sportparadezott-bekescsaba, http://behir.hu/kozge-nyert-gombos-tamas-diakpolgarmester,

Híradó: ">

, ">
, ">
,

Generáció:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

Új pályákon rúghatják a bőrt

 

Két új műfüves pálya épült Békéscsabán, Jaminában, a Bessenyei Sporttelepen, valamint a Lencsésin, az általános iskola udvarán. A létesítményeket már korábban is birtokba vehették a fiatalok, hivatalosan azonban csak októberben adták át a pályákat a sportolni vágyóknak.

A két műfüves létesítmény a Magyar Labdarúgó-szövetség pályaépítési programjának és az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően jöhetett létre.

- 586 vadonatúj futballpálya épülhetett és ezerötszáznál is több sportpálya pedig megújulhatott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a magyar települések többségén, a legkisebb falutól kezdve a legnagyobb városokig ilyen fejlesztések történtek. Eljutott mindenkihez a lehetőség, hogy megfelelő körülmények között sportolhasson – emelte ki Dankó Béla, az MLSZ elnökségi tagja.

Békéscsaba ezzel a fejlesztéssel két újabb pályával gazdagodott, a Lencsési mellett Jaminában is műfüvön rúghatják a labdát a sportolni vágyók. A Lencsési iskola pályáját egy gálamérkőzéssel avatták fel, amelyen az önkormányzat csapata a Békéscsabai Előre Öregfiúkkal csapott össze.

Behir: http://behir.hu/uj-palyakon-rughatjak-bort

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

"Mindenkinek joga van a teljes élethez" - jubilált a mozgáskorlátozottak egyesülete

 

Fennállásának harmincötödik évfordulóját ünnepelte októberben a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete. A szervezet hatvanöt településen nyújt segítséget a fogyatékkal élőknek.

Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere elismeréssel beszélt a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületéről, amelynek szerepe van abban, hogy sikerült a társadalom jelentős részének gondolkodásából kiirtani a rossz beidegeződéseket, sikerült kedvező irányba befolyásolni a törvényi szabályozásokat.

– Az egyesületnek kiemelkedő tevékenysége a mozgássérült emberekkel való foglalkozás mellett az autistaellátás, az értelmi-, a hallás- és látássérültekkel való foglalkozás is a szolgáltatások szintjén. Lényegében a koraszülöttségtől a korai fejlesztéstől egészen a bentlakásos intézményi ellátásig tudunk segíteni, amennyiben erre igény van – mondta Kovács Ágnes az egyesület elnöke, aki egyben az országos szövetség elnöke is.

A jubileumi ünnepségen részt vett Szekeres Pál miniszteri biztos is, aki kiemelte: mindeniknek joga van a teljes élethez!  

Behir: http://behir.hu/mindenkinek-joga-van-teljes-elethez-jubilalt-mozgaskorlatozottak-egyesulete

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

Páros színházi siker - Átadták a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést

 

2016-ban Komáromi Anett és Tarsoly Krisztina, kapta a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést. A Békéscsabai Jókai Színház két színművésze több mint öt éve segíti és támogatja a város hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő fiataljait.

Az Angyalok szárnyalása elnevezésű rendezvényt 2010-ben hívták életre. Azóta minden évben a karácsony előtti időszakban lépnek színpadra a Jókai színház művészei és a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ fiataljai. A két színművész közösen indította útjára a rendezvény, ami nemcsak egy rendhagyó előadást jelent, hanem egy hónapokig tartó próbafolyamatot, amivel folyamatos programot adnak a fiataloknak, és ezzel is segítik rehabilitációjukat.

Komáromi Anett és Tarsoly Krisztina áldozatos munkájának köszönhető, hogy rendszeressé vált a Békéscsabai Jókai Színházban a jelelt és a narrált előadás, így a siketek, valamint a vakok és gyengénlátók is komoly színházi élménnyel gazdagodhatnak. 

A kitüntetést most is a garabonciás hét utolsó napján adták át, hogy a középiskolások együtt ünnepelhessék a díjazottakat.

Behir: http://behir.hu/paros-szinhazi-siker-atadtak-bekescsaba-ifjusagaert-kituntetest

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

Tortamustra: Turbékoló gerlepár, menyegző ruha, Eiffel-torony

 

Az országban egyedülálló a Munkácsy Mihály Múzeum kezdeményezése miszerint művészi alkotások közt láthatunk művészeti alkotásokat, cukorból.

Békéscsabán tavaly hirdették meg először a tortaversenyt, amelyre idén is sokan neveztek. Profi cukrászok, valamint lelkes sütni szerető amatőrök is eljöttek, hogy bemutassák munkáikat a tortamustrán októberben.

Magyaros díszítésű menyegző ruha, lovas hintó, turbékoló gerlepár vagy éppen az Eiffel torony, mindez cukorból. Ilyen és ehhez hasonló dísztorták kerültek terítékre a Munkácsy Mihály Múzeum tortaversenyén, melynek témája ez alaklommal az esküvő volt.

– A tortamustra sorozatot tavaly indítottuk el a múzeumban. Idén is három kategóriában hirdettük meg, és a témaválasztás sem véletlen. Most a kisfarsang időpontja van. Régen Szent Mihálytól, Katalinig, Andrásig lehetett lakodalmakat szervezni éppen ezért lett az idei tortamustra témája az esküvő. Nagyon sokan neveztek, nem csak az országból, de határon túlról is érkeztek pályamunkák – tudtuk meg Ando Györgytől a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójától.

Behir: http://behir.hu/turbekolo-gerlepar-menyegzo-ruha-es-az-eiffel-torony-cukorbol

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu842_2016_21szam_CsM.pdf

 

Egy töltéssel 210 kilométert megtesz és nem érdekli a benzinár

 

Egy töltéssel 210 kilométer. Ekkora utat képes megtenni az a kis személyautó, amit első alkalommal alakított át tehergépkocsivá egy elektromos autók forgalmazásával foglalkozó cég.

A vállalat Békéscsabát választotta az engedélyeztetés helyszínéül, így a megyeszékhely műszaki vizsgaállomása a régió elektromos autózásának egyik központja lehet a jövőben.

Dobókői György Békés a Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály főosztályvezetője elmondta, hogy mivel villanyautóról beszélünk, nincs káros kibocsátás, tehát azt nem kell ellenőrizni.  Azonban minden mást megnéznek többek között, a lengéscsillapítót, a féket, a fényszórókat, irányjelzőket is átvizsgálják, valamint azt a feltételt, amit az engedélyben, a tervdokumentációban jeleztek, hogy hogyan alakítják át a személygépkocsit tehergépkocsivá.

Juhász Imre az e-Mobility Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy Békés megyében találkozott a törekvés, a szakértelem, illetve a hozzáállás, ami véleménye szerint a fővárosban  sokkal nehezebben lett volna elérhető. Hozzátette, hogy a regionális fejlesztés is ez irányba halad, tehát a töltő-infrastruktúra fejlesztés szempontjából is nagyon pozitív a megítélés – nem csak a városi részről, hanem a cégek részéről is. 

Behir: http://behir.hu/210-kilometert-megtesz-es-nem-erdekli-benzinar-uj-tavlatok-kisteherszallitasban

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu843_2016_22szam_CsM.pdf

 

A Hazatérés kútja díszíti Mezőberény főterét

 

Az önazonosság keresése a legfontosabb Magyarország és a magyar nemzet fennmaradása érdekében – ezt mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Mezőberényben, ahol a Gulag-ról hazatértek emlékművét adták át októberben.

A város főterét díszítő alkotás annak a mintegy ötszáz lakosnak állít emléket, akiket a második világháború után német származásuk miatt orosz munkatáborokba hurcoltak, és akik közül ötvenhárman sosem tértek haza.

Mezőberényből több mint ötszáz, Békés megyéből mintegy háromezer embert hurcoltak el német származásuk miatt az oroszok. A város úgy döntött, főtéri szobrot és szökőkutat állítanak, hogy ezzel tisztelegjenek előttük. Siklósi István polgármester elmondta, először Könnyek kútjának nevezték el, de végül a sokkal pozitívabb jelentést hordozó Hazatérés kútja nevet kapta.

Az alkotást a polgármester Völner Pállal együtt leplezte le. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az önazonosság keresését tekintette a legfontosabbnak Magyarország és a magyar nemzet fennmaradása érdekében. Ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a nemzeti önazonosság védelmét, a nemzeti összetartozást fejezi ki a mostani alkotmánymódosítás is.

Behir: http://behir.hu/hazateres-kutja-disziti-mezobereny-foteret

Híradó: ">

 

Forradalom és színház – drámai montázs előadás Békéscsabán

 

A Békéscsabai Jókai Színházban október 22-én mutatták be a Forradalom és színház című drámai montázs előadást. A darab tartalmát Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője válogatta össze, az előadást Tege Antal, a színház művésze rendezte.

 A Jókai színház egy október elejétől november végéig tartó, hatvannapos programsorozattal készült a forradalom évfordulójára. Mint azt Seregi Zoltán igazgató elmondta, a színháznak, a kultúra egyik zászlóshajójának, kötelessége, hogy sokféle módon, több helyszínen és többféle műsorral emlékezzen meg a forradalom és szabadságharc napjairól.

–  Az október 22-én bemutatott színházi előadáson túl részt veszünk az ünnepségeken, és van egy érdekes installációnk is a színház előtt, amely a 60 év, 60 lépés címet viseli. A Szent István tértől a színházig a kövezethez rögzítettünk hatvan lapot rajtuk az évszámokkal 1956-tól 2006-ig, aki szeretne, ezen és végigmehet. Az út végén van egy molinó, amelyen Fekete Pál, a mi hősünk látható. Tartunk rendhagyó irodalom órákat, és a forradalom négy jellegzetes helyszínére teherautóval is kimegyünk, ott a plató szolgál színpadként, ahonnan egy ’56-hoz kötődő műsort adunk elő – mondta Seregi Zoltán.

Behir: http://behir.hu/forradalom-es-szinhaz-dramai-montazs-eloadas-bekescsaban

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu843_2016_22szam_CsM.pdf

 

Jubileumi kolbászfesztivál

 

A hagyományok és az újdonságok jegyében zajlott a jubileumi kolbászünnep, a 20. Csabai Kolbászfesztivál. Minden eddiginél több résztvevővel rendezték meg a kolbásztöltő-versenyeket.

Az ifjúságitól a nagy kolbászgyúráson át a nyugdíjasok megmérettetéséig mindenütt fantasztikus hangulatot teremtettek a gyúrók, akik közül sokan a régi disznótorok emlékét idéző dekorációval, kolbász-alkotásokkal és elképesztő jelmezekkel vonzották magukra a nézelődők tekintetét.

Békéscsaba lélekszáma ezekben a napokban jelentősen megnőtt, megteltek a szállodák és sok családhoz, céghez, szervezethez érkeztek vendégek a kolbászfesztivál apropóján. A sportcsarnok és környéke október 28-a és 31-e között egy külön város volt a városban, ahol szinte minden a kolbászról, a gasztronómiáról, a finom ételekről, italokról és a szórakozásról szólt.

A jubileumra a szervezők előrukkoltak egy könyvvel is. A Csabai nemcsak a kolbászról, a fesztiválról, hanem Békéscsabáról, Békés megyéről szól. A hagyományok ápolása és a hagyományos rendezvények mellett újdonságokkal is találkozhattak a látogatók a kolbászünnepen.

A fesztiválra szokás szerint számos ismert közéleti személyiség, színművész, sportoló, hazai énekes, együttes érkezett, de olyan világsztárokkal is találkozhatott a közönség, mint Thomas Anders és a Modern Talking Band vagy Dr. Alban. Idén a vendégváros Érsekújvár és Gyula volt, a borvidékek közül pedig a Balaton-felvidék mutatkozott be.

Behir: http://behir.hu/kolbaszfesztival-1-napjanak-sztarja-dr-alban, http://behir.hu/szarazkolbasznak-szepnek-finomnak-kell-lennie, http://behir.hu/ketezer-fiatal-gyurt-ifjusagi-kolbaszkeszito-versenyen, http://behir.hu/kerites-es-torony-kolbaszbol-van-galeria, http://behir.hu/latvanyos-fozesek-kostoltatassal, http://behir.hu/kolbaszatadas-utan-fergeteges-modern-talking-band-koncert

Híradó: ">

, ">
, ">
">

Aktuális:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu843_2016_22szam_CsM.pdf

 

 

Ez történt 2016-ban október

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL