Ez történt 2016-ban – június

2017. január 1. 17:29 | Mikóczy Erika

 

Véget ért a 2016-os esztendő. Tekintsék meg összefoglalónkat, amelyben havi bontásban igyekeztünk összeszedni Önöknek néhány emlékezetes pillanatot a mögöttünk hagyott, eseménydús esztendőből.

Köszönjük, hogy néztek, olvastak bennünket 2016-ban, és várjuk Önöket a behirrel, a 7. Tv csatornájával és a Csabai Mérleggel az új évben, 2017-ben is!

 

2016 június

 

Csabai Nyár: 73 nap programkavalkád

 

Minden napra jutott valami kulturális ínyencség a Csabai Nyár idei programjában. A június közepétől augusztus végéig tartó programokban fiatalok és idősek, gyerekek és felnőttek egyaránt találhattak kedvükre valót.

Szomor György Nádasdy Kálmán-díjas színművész Frank Sinatra: My way című dalával adott ízelítőt az idei Csabai Nyár gazdag programkínálatából. A polgármester úgy fogalmazott: nagyszerű előadók, nagyszerű előadások, nagyszerű élmények várják a látogatókat. A programok szervezésében valamennyi békéscsabai kulturális intézmény részt vett.

– Nagyon figyeltünk arra, hogy sokrétű, és színes programokkal szórakoztassuk a közönséget – mondta Szabó Károlyné, a Békéscsabai Jókai Színház művészeti főtitkára. Így a gyerekek a színházi előadások mellett bábszínházi előadásokat is láthatnak, de verses estekkel, zenés előadásokkal, táncos produkciókkal is készültek a szervezők.

Az évről évre megtartott fesztivál Magyarország leghosszabb egybefüggő programsorozata. Kiss Tibor alpolgármester hangsúlyozta, a hetvenhárom napon keresztül tartó rendezvény nagy része ingyenes.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/01/csabai-nyar-73-nap-programkavalkad

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu833_2016_14szam_CsM.pdf

 

Diplomata-házastársakat hozott a Viharsarokba a köztársasági elnök felesége

 

Minden évben két kirándulást szervez a magyarországi misszióvezetők házastársainak Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

A delegációval nagykövetek és első titkárok házastársai érkeztek ezúttal Békéscsabára, majd Gyulára. Kirándulások célja, hogy megismerjék Magyarország szépségeit és értékeit. 

Nem volt hétköznapi látvány, hogy az Orient Express a békéscsabai vasútállomásra érkezett. Ahogy az sem, hogy diplomaták házastársait hozta magával. A csoport Herczeg Anita, a köztársasági elnök feleségének meghívására érkezett a Viharsarokba. 

Áder János, a köztársasági elnök felesége szerint a nagykövetek, első titkárak feleségei, férjei szívesen vesznek részt hasonló kirándulásokon, és már alig várják a következő alkalmat. Hozzátette: sok diplomata arra panaszkodik, hogy ők nem jöhetnek, de amint Herczeg Anita elmondta: reméli, hogy az utazás résztvevői visszatérnek ezekre a helyekre családjaikkal és elhozzák külföldi vendégeiket is, hogy jó hírét vigyék Magyarországnak. 

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/01/diplomata-hazastarsakat-hozott-viharsarokba-herczegh-anita

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu831_csm_2016_12.pdf

 

Látott már kötélverő gépet működés közben? Ezt is megmutatták a megyei Múzeumok Juniálisán

 

Tíz intézmény mutatkozott be idén a Békés Megyei Múzeumok Juniálisán. A program célja az volt, hogy a megye múzeumai, kiállítóhelyei be mutatkoznak a nagyközönségnek kiadványaikkal, érdekes tárgyaikkal, múzeumpedagógiai ajánlataikkal, játékos foglalkozásokkal. A rendezvénynek ezúttal a gyulai vár adott otthont.

A kötélverő gép egyszerűsített variációját is magukkal hozták a sárrétiek. A gép nem eredeti, a reprodukció azért készült, hogy bárki kipróbálhassa az eszközt. Amint azt Hajdu Klárától, a Nagy Miklós Városi Könyvtár és Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény segédmuzeológusától megtudtuk, a gép kézi erőre hagyatkozik: a felvetőszálakra fel kell tenni a kötélzsinórt, majd következik a tekerés. Mindeközben a szerkezet másik végén egy kúp alakú faékkel egyengetik a szálakat, így kapjuk meg a sodort kötelet.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője arról tájékoztatott: idén azért esett a választás a várra a rendezvény helyszínéül, mert a vár látogatottsága önmagában akkora, hogy igen sok érdeklődőhöz, turistához tudják eljuttatni a kiállítóhelyek kínálatát.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/04/latott-mar-kotelvero-gepet-mukodes-kozben-ezt-megmutattak-megyei-muzeumok-junialisan

Híradó:

 

Meglepetés partit szervezett a szlovákság a hatvanéves Lászik Mihálynak

 

Igen csak meglepődött Lászik Mihály, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke, amikor a beharangozott megbeszélés helyett ünneplők gyűrűjében találta magát.

A szlovákság helyi és országos képviselői, valamint barátai és jó ismerősei jöttek össze Békéscsabán, a Szlovák Tájház Áchim termében, hogy hatvanadik születésnapján köszöntsék őt.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat és az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke is részese volt a meglepetés partinak. Az ő feladata volt, hogy a tájházba csalogassa Lászik Mihályt. A küldetés sikerült, az ünnepelt mit sem sejtve érkezett az Áchim terembe, ahol először a pedagógus, filozófus, szívvel-lélekkel szlovák ember életútját ismertették. Igor Furdík főkonzul kiemelte: ahhoz, hogy valaki Szlovákián kívül ennyire megélje a szlovákságát, duplán kell dolgoznia. Lászik Mihály tevékenysége e tekintetben is példa értékű.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/04/meglepetes-partit-szervezett-szlovaksag-hatvaneves-laszik-mihalynak

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu831_csm_2016_12.pdf

 

Böjte Csaba: Tegyük tündérkertté ezt a vidéket!

 

Békéscsabán tartott ünnepi szentmisét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a nemzeti összetartozás napján. Az általa vezetett árvaházakból gyerekek is érkeztek vele, akik a mise kezdetén Árpádházi Szent Erzsébet életéről szóló színdarabot mutattak be.

Kicsik és nagyok egyaránt részt vettek a darabban, ami az egyik legkedveltebb magyar szent legendáját elevenítette meg a belvárosi római katolikus templomban. Az előadásra békéscsabai pedagógusok készítették fel a gyerekeket, akik szabadidejükben, a Vasárnapi Iskola Alapítvány szervezésében rendszeresen járnak át Nagyszalontára, hogy magyar irodalmat, történelmet, zenét és néptáncot tanítsanak a Szent Antal Gyermekotthon lakóinak.

A gyermekotthont Böjte Csaba ferences szerzetes vezette Szent Ferenc Alapítvány működteti. A szerzetes szerint a nemzeti összetartozás napján különleges jelentősége volt annak, hogy a trianoni határokon túlról ellátogattak Békéscsabára.

- Csak az irgalmas szeretet tudná begyógyítani ezeket a sebeket. A Kárpát-medencét a gyűlölet, a harag, a háború és az irgalmatlanság tépte darabokra. Most ezt kell újból összeforrasztani, hogy mindannyian otthon érezzük magunkat a Kárpát-medencében. Ne egymást kiirtva, hanem együtt, váll a váll mellett tegyük tündérkertté ezt a vidéket, és ezt csak irgalmas szeretettel lehet - mondta el gondolatait Böjte Csaba.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/06/bojte-csaba-tegyuk-tunderkertte-ezt-videket

Híradó:

">

Kikötő:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu831_csm_2016_12.pdf

 

35 milliárdos fejlesztés, átadták a vasútberuházást

 

A megyeszékhely eddigi legnagyobb beruházása ért a végéhez, 35 milliárd forintot fordítottak a vasút korszerűsítésre. Ez tartalmazta a vasútállomás épületének mind a belső, mind a külső tér átépítését és a vasúthálózat korszerűsítését is. Hivatalosan is átadták Békéscsabán a felújított vasútállomást.

A külső teret díszburkolattal, parkosítással, szökőkúttal látták el. A külcsín sokak tetszését elnyerte.

A hivatalos átadón minden érintett fél jelen volt, így Tokaji Róbert, a MÁV műszaki igazgatója is, aki elmondta, hogy a teljes állomást felújították. Ennek köszönhetően a tervek szerint magasabb szolgáltatási színvonalat nyújtó, korszerűbb vonatok is érkezhetnek a jövőben. A vasútállomás mellett az épület környezetének rendezését, P+R parkolót, valamint új felül- illetve aluljáró építését is tartalmazta a beruházás, ami nem csak Békéscsaba életében jelentős mértékű. Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója kijelentette, hogy a csabai a legfontosabb vasútberuházások között van.

A két évig tartó felújítás eredménye a vasúti elérhetőség komoly fejlődése – foglalta össze Szarvas Péter polgármester. A napokban bejelentett M44-es közúti út megépítése, a reptér és a mostani vasúti fejlesztés számos gazdasági beruházást vonzhat a régióba. 

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/09/atadtak-bekescsabai-vasutallomast

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu831_csm_2016_12.pdf

 

Faültetés és ajándék a Lencsési iskolában

 

Évek óta hagyomány már, hogy a Lencsési Általános Iskola ballagó nyolcadikosai egy-egy fát ültetnek azért, hogy emléket hagyjanak alma materükben. Emellett három kiváló tanulónak a Lencsésiért Kulturális és Sport Egyesület, illetve a körzet önkormányzati képviselője egy-egy tabletet ajándékozott.

Egy fa, egy osztály. Közösen ültettek fát a végzős diákok, ugyanis a Lencsési Általános Iskolában lassan már hagyomány, hogy így búcsúznak a végzősök intézményüktől.

A kezdeményezés 2011-re nyúlik vissza, azóta már mintegy 25 fát ültettek el az iskola mögötti Szabó Pál téren.

Vida András, a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője elmondta, az első fákat ültető diákok lassan befejezik a középiskolát.

A ballagó nyolcadikosokhoz nem csak ez az egy hagyomány kötődik. A Lencsésiért Kulturális és Sport Egyesület, illetve a körzet képviselője négy éve okos eszközökkel támogatja a diákokat. Dr. Ferenczi Attila, a civil szervezet elnöke elmondta, olyan diákokat jutalmaznak, akik iskolai munkájukkal példamutatásukkal, szorgalmukkal példát mutatnak. Ezúttal Marosmenti Sándor 8B-s, Nagy Tamara 8D-s és Pánics Kata 8B-s tanuló részesült a jutalomban.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/09/egy-fa-egy-osztaly

Híradó:

">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu831_csm_2016_12.pdf

 

Díjeső az évadzárón: Kovács Edité a Gálfy Gyűrű díj

 

Szép hagyománya van a Jókai színházban annak, hogy úgy az évadnyitást, mint az évadzárást a közönséggel, színházszerető barátaikkal ünneplik.

Így a tradíciókhoz híven idén is szabadtéri, nyilvános társulati üléssel zárta a 2015/2016-os évadát a Békéscsabai Jókai Színház a színház előtti téren, ahol átadták a 2008-ban alapított Gálfy László Gyűrű-díjat és a legjobb színészi teljesítményekért járó elismeréseket.

Az Évad Színművésze díjat három kategóriában osztották ki, Ifjú tehetségként Gulyás Attila, Érett színművészként Komáromi Anett, Tapasztalt színművészként Kovács Edit vehette át a kitüntetést. A színház társulata a legjobb háttérmunkáért járó díjjal Mező Éva Magyar Teátrum díjas öltöztető, jelmeztár-vezető munkáját ismerte el.

A Gálfy-gyűrű kitüntetettjére az elmúlt évadban bemutatott darabok rendezői tettek javaslatot, amiből a zsűri választotta ki a legérdemesebbet. A darabok rendezői által nominált szereplők közül ebben az évadban a Szűz és a Szörny című tragikomédiában Karcsi néni, A Jóccakát anyában Thelma Cates és a Bánk bánban Gertrudis királyné megformálásáért Kovács Edit színművésznő vehette át immár másodjára (2013.) a színház legmagasabb szakmai díját, az arany ékszert.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/10/dijeso-az-evadzaron-kovacs-edite-galfy-gyuru-dij

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu831_csm_2016_12.pdf

 

A tanyasi tanítóknak állítottak emléket

 

Emlékfalat avattak Csabaszabadiban, amely a tanyasi iskolákban tanítók neveit őrzi. A rendszerváltás után újranyitott iskolát tizenegy éve zárták be, azóta sem óvoda, sem iskola nincs a településen.

Még élnek olyanok, akik emlékében elevenen élnek az egykori tanítók. Bereczkiné Viczián Mária Kusnyár Jánost és feleségét őrzi élénken az emlékezetében. Kusnyárék négy iskolában töltötték be az igazgató és a tanító szerepet. Bereczkiné Viczián Máriát nemcsak tanították, de követték is a sorsát, hiszen még főiskolás korában is figyelték, hogy boldogul.

A Kusnyár házaspárra és az összes többi tanyasi tanítóra emlékezve állítottak emléket 2009-ben az egykori iskolában, amelyben most idősek klubja működik. Az akkor emelt falat azonban az épület felújításakor el kellett bontani. A neveket őrző téglák közül több megsérült, illetve az időközben elvégzett kutatómunka eredményeként néhánnyal ki is egészült a névsor. Ezért a község és a helyi szlovák önkormányzat együttesen az emlékfal megújításáról döntött. Az új falon a nevek mellett egy eredeti tanyasi iskolát ábrázoló kép is helyet kapott.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/13/tanyasi-tanitoknak-allitottak-emleket

Híradó: ">

 

Labdarúgó Európa-bajnokság – remekül kezdtek a magyarok

 

Remek nyitányként a magyar labdarúgó-válogatott 2–0-ra legyőzte Ausztriát a labdarúgó Európa-bajnokság bordeaux-i mérkőzésén!

MAGYARORSZÁG–AUSZTRIA 2–0 (0–0)

Gólszerző: Szalai (62.), Stieber (87.) Kiállítva: Dragovic (66.)

Mintegy ezren gyűltek össze a sörfesztivál nulladik napján, hogy együtt szurkoljanak a kivetítő előtt a magyar csapatnak.

A második játékrészben nemcsak a stadionban helyet foglaló magyar szurkolótábor, hanem az egész ország talpra ugrott: Kleinheisler és a kifütyült Szalai Ádám összejátéka után utóbbi közelről megszerezte a vezető gólt (1–0). Néhány perccel később Aleksandar Dragovic a magyar 16-oson belül rátartott Kádár Tamás lábára – ezzel kiállítatta magát és tette sípszó utánivá Hinteregger kapunkban gólját.

Próbáltuk tartani a labdát, az osztrákok tehetetlennek tűntek, majd a nem sokkal korábban becserélt Stieber Zoltán csodálatos gólt emelt, biztossá téve a remek győzelmet (2–0). Újabb hangrobbanás a városi sportcsarnok szomszédságában, majd az öröm percei, mert a győzelmet már nem vehették el a magyar együttestől.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/14/magyar-diadal-ausztria-ellen

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu832_2016_13szam_CsM.pdf

 

Elindult a nyár a 16. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádéval

 

Színt vitt a nyárba a 16. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé. A nulladik napon az első nyertes Európa-bajnoki mérkőzésünket óriás kivetítőn lehetett megtekinteni és onnan buzdítani a hazai válogatottat. A fesztivál hivatalos nyitónapján az esti órákban a Wellhello és a Halott Pénz szórakoztatta a közönséget.

A Csabai Sörfesztiválon ismét a jéghideg finom sör és a ropogós csülök a gasztronómiai élvezetek, a koncertek kerültek középpontba. Számos sörgyártó képviseltette magát és népszerűsítette a legújabb termékeit, illetve a már ismert és megszeretett márkákat is.

A szerdai napon hatalmas vihar és eső ijesztette meg a szervező gárdát - akik egyébként mindent megtettek azért, hogy este méltó körülmények fogadják a közönséget - a késő délutáni órákra kisütött a nap és hivatalosan is kezdetét vette a fesztivál, ahová elkezdett megérkezni a hömpölygő tömeg.  

Bora Imre a fesztivál igazgatója elmondta olyan együttesekkel készültek a szombatig tartó 16-ik népünnepélyre, amelyek a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkit magukkal ragadnak majd. Újdonság volt a sportszeretet és a sportos életmód propagálása miatt például a sörfutás. Persze a hagyományokkal nem szakítanak és a legendás hírű csülökpörkölt-főző versenyre is sor kerül, több mint 100 csapat részvételével szombaton.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/15/elindult-nyar-16-csabai-sorfesztival-es-csulokparadeval

Híradó:

 

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu832_2016_13szam_CsM.pdf

 

Szarvason minden nap történt valami

 

A Szarvasi Vízi Színházban az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is minden nap történt valami. Az irodalom, a tánc, a színház és a filmvilág is szerephez jutott a megújult színpadon.

Az új évadot minden évben komoly munka előzi meg. A színpadot üzemeltető Magyar Teátrumi Társaság idén három nagyobb beruházást is megvalósított.

Fekete Péter, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője elmondta, egy új fedéssel, egy ledfallal és két fantasztikus szoborral várták a nézőket. Ez egy összefogás, a működtető nonprofit kft. és Szarvas város önkormányzata tudott összeadni – tette hozzá a művészeti vezető.

A Légy jó mindhalálig darabbal kezdődött el a színház idei évada. Most nyáron a gyermek és felnőtt előadások mellett, az irodalom és a filmvilág is fontos szerephez jutott.

- A vers a víz felett sorozat tovább folytatódott, ami szintén védjegye a Vízi színháznak, ennek része a dal és a tánc a víz fölött. Ebben az évben pedig a film a víz felett is a programok között szerepel, ahol a magyar filmsztárokkal beszélgetnek a társulat tagjai, és a cirkusz is szerepet kap – osztotta meg velünk Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/22/szarvason-minden-nap-tortenik-valami

Híradó: ">

 

Szent Iván a Szent István téren

 

Szent Iván-napi vigadalmat tartottak Békéscsabán, a Szent István téren. A népzene és tánc mellett a tűzugrást is kipróbálhatták a legbátrabb jelentkezők. A fiataloknak pedig természetes anyagból készült játék állt rendelkezésére.

A rekkenő hőség ellenére igen sokan részt vettek a Szent Iván napi-vigadalmon. A Szent István téren sorra léptek fel a táncegyüttesek. A Balassi-, a Balkán, a Csaba, a Tabán, a Rábai táncegyüttes, illetve a Hétpróbás Néptánciskola előadása egyben megegyezett: szívesen vették, ha a nézők velük járták.

Az egyik szervező, Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetője hosszan sorolta, hogy milyen kézművesek mutatják be a maguk mesterségeit. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan készültek a vászon és a gyapjúszőttesek, volt hímzésbemutató, korongozás, sőt, az is kiderült, hogyan válik a nyúl szőréből fonal. A gyerekeknek pedig ingyenes, népi játszóházat tartottak.

A sötétedést és a tűzgyújtást mindenki várta már az év legrövidebb éjszakáján. A legbátrabbak át is ugrottak a békéscsabai tűzön. A hagyományok szerint, aki ezt a próbát kiállja, jó egészségre és boldog szerelemre számíthat.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/25/szent-ivan-szent-istvan-teren

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu832_2016_13szam_CsM.pdf

 

Holokauszt emlékfal Békéscsabán

 

72 éve, hogy felszámolták a békéscsabai gettót és 3200 zsidót deportáltak. Közülük 2200-an békéscsabaiak voltak. Emlékműavatással emlékeztek.

Több évtizedes álom valósult meg azzal, hogy elkészült a megye zsidó mártírjainak emlékműve - fogalmazott az avatón Moskovits Sándor. A Békéscsabai Zsidó Hitközség elnöke azt mondta: Auschwitz kettétörte a történelmet; olyan kevés zsidó maradt Békés megyében, hogy emlékhely nélkül elfelejtené az áldozatokat az utókor. Dr. Goldmann György, a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint példátlan megyei összefogással jött létre az emlékhely, amely még nem teljes, és soha nem is lesz az, de a következő években további nevek kerülhetnek a falra.

Az emlékművet idén kezdték építeni, az ehhez szükséges összeget 14 Békés megyei település adta össze. A 90 méter hosszú emlékfal a Széchenyi-ligetben, a katolikus és a zsidó temető között kapott helyet, amelyhez a menóra kapun keresztül juthatnak el az emlékezők. A fal egy része klinker téglákból épült. Ebbe kerültek a kézzel vésett gránitlapok, melyek közel 2950 áldozat nevét őrzik.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/26/nem-zsidosag-hanem-magyar-nep-es-magyar-polgarsag-tragediaja-holokauszt

Híradó: ">

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu832_2016_13szam_CsM.pdf

 

Minden hétfőn sporthétfő

 

Harmadik alkalommal indult útjára a Sporthétfő elnevezésű rendezvénysorozat Békéscsabán. Augusztus 22-ig kilenc héten keresztül mintegy 40 egyesület mutatkozott be a Szent István téren, ahol lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődők megismerjék a megyeszékhelyen működő klubokat.

Minden héten más békéscsabai egyesület mutatkozhatott be a Sporthétfőn, a Szent István téren. Az első alkalmon hét klub kapott helyet a főtéren, hogy a gyerekek választhassanak, melyik sportot űznék szívesen.

A tornát mindenkinek ajánlják. Mint az edzők mondják, az első négy évből csak profitálnak a gyerekek, hiszen jó koordinációra, magabiztosságra tesznek szert és kialakul a testtudatuk. A Békéscsabai Lakótelep SE kick boxos csapata is bemutatkozott. Ezt a sportot nagyon korán, akár ötévesen el lehet kezdeni és akár 30-35 éves korig folytatni.

A Sporthétfőn ott volt a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club is. A rendezvényen részt vett a riói olimpián is bemutatkozó Márton Anita súlylökő, diszkoszvető is. Sőt, a gyerekek legnagyobb örömére, igaz, csak egy medicinlabdán, de azt is megmutatta, hogyan kell súlyt lökni.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/28/mindenhetfon-sporthetfo

Híradó:  ">

 

A mi gólyánk - közel ötszáz alkotás érkezett a pályázatra

 

A Békéscsabai Médiacentrum szerkesztősége májusban hirdette meg „A MI GÓLYÁNK” című rajzpályázatot óvodás, valamint általános iskolás gyerekeknek.

A kiírásra közel 500 alkotás érkezett, nemcsak Békéscsabáról és a megyéből, hanem az ország számos pontjáról sőt még a határon túlról is jelentkeztek. A legjobbakat a Csaba Centerben díjaztuk, a képekből pedig a bevásárlóközpont aulájában nyílt kiállítás.

A díjátadón elsőként Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, aki felidézte, onnan indult a pályázat ötlete, amikor a szerkesztőség örökbe fogadta a Békéscsabai Evangélikus Általános Iskola melletti kéményen lakó madarat. A gólyát és a családját webkamerán keresztül folyamatosan lehet követni. 

Ezt követően Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Boldog Gusztáv, természetvédelmi szakember osztott meg pár érdekességet a gólyákról. Ezután már nem volt más hátra, csak az elismerések átadása. A fődíjakat a Békéscsabai Médiacentrum ügyvezetője, Opauszki Zoltán és Bali-Hatala Boglárka főszerkesztő adta át a legjobbaknak. Az óvodások között Eszenyi Gergő (Mezőberényi Magyarvégesi Óvoda) nyert, Hajnal Napsugár (Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium) és Kléri Fruzsina (Bethánia Óvoda) előtt. Az általános iskolások között Bíró Laczkó Rozália (Kisfestő Szakkör) lett az első, Eszenyi Bence (Mezőberényi Általános Iskola) végzett a második, míg Szabó Mercédesz (Petőfi Utcai Általános Iskola) a harmadik helyen.

Behir: http://www.behir.hu/2016/06/21/mi-golyank

Híradó:

Csabai Mérleg: http://behir.hu/csabaimerleg/adat/dokumentumtar/hu832_2016_13szam_CsM.pdf

Ez történt 2016-ban június

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL