Ez nem raklapmutyi

2024. április 7. 06:35 | Bere Mátyás

A fenntarthatóság jegyében már régóta készítenek raklapból bútort, magas ágyást vagy akár dekorációt, de olyannal is találkozhatunk, hogy valaki bútorból csinál raklapot, de az minden bizonnyal speciális eset, de mondhatjuk meme-nek is. – Mi ez? Honnan jött? Hogyan kell? Ezekre kerestük a választ.

 

Honnan is jön ez?

 

A raklapok kora előtt faládákat, dobozokat, hordókat használtak az áruk szállítására, tárolására. A raklapok leginkább a gépiesedés időszakában váltak népszerűvé, ugyanis különböző emelőgépek ezeket a faszerkezeteket mozgatták a legkönnyebben. Ez ma sincs másképp, viszont gyakran lehet találkozni más anyagból, például műanyagból készült konstrukcióval is.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

A raklapból bútor „mozgalmat” vélhetően lendítette a ReadyMade (kaliforniai, kéthavonta megjelenő magazin 2001-2011) 2004-ben kiadott száma, amiben egy raklap újrahasznosítási „MacGyver” kihívást hirdettek. A nyertesek között volt pad, nyugágy és magas ágyás is.

Jelenleg pedig online is nagy kultúrája van a raklap rehabilitálásnak. Van például Reddit és Facebook oldal, nagy követési számokkal, de milliós megtekintésű YouTube videókat is találhatunk, ahol intarziás ruhásszekrényt készít belőle egy fiatalember, de azért nem házibarkács szinten…

 

Galéria

Képek: reddit.com/r/palletfurniture

 

Honnan induljunk?

 

A legjobb ott kezdeni, ahol én is kezdtem, egy négy raklapból álló, pár csavaros magas ágyással, ami nem igényel több munkát egy-két óránál. Ez például az otthoni kertészkedésnek ad egy jó kezdőlökést, mert epret ennél könnyebben nem igazán lehet termelni.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

 

Békéscsabán és Gyulán például kávézók és kocsmák is viselik stílusjegyként ezt az újrahasznosított megoldást, de a Békéscsabai Jókai Színház dolgozói raklapfotelekben ülhetnek az épület belső udvarán.

 

Forrás: facebook.com

Forrás: facebook.com

 

Ha ebbe a fába vágjuk fejszénket, akkor érdemes kesztyűvel védeni magunkat a szálkáktól, illetve érdemes a fát lecsiszolni, majd a helyzettől, felhasználástól függően lekezelni valamilyen faápoló szerrel. Szerszámajánlásom a barkácsolás mellé, egy feszítővas, kalapács, fúró, csavarozó emellett csavarok, szegek, mérőszerszámok is kellenek a munkákhoz, de a legegyszerűbb szerkezeteket nagyobb szegekkel és kalapáccsal is meg lehet oldani. Az pedig, hogy mit készítünk belőle, a fantázián és a kézügyességen múlik.

Egy kis gyakorlás után már kutathatunk is, hogy mi legyen a következő projekt, ugyanis a magasművészeti tárgyi alkotás és a luxusbútor kategóriában is találhatunk megvalósítható barkácsmunkát.

Az újrahasznosításhoz azt érdemes hozzátenni, hogy annál jobb, minél rosszabb állapotú raklapokat használunk, leginkább olyat érdemes, ami nem alkalmas már arra, hogy eredeti szerepét betöltse. Ezzel valóban újrahasznosítunk és nem átalakítunk, ugyanis ez a két dolog nem ugyanaz.

További programok »

FEL