Évfordulók napja

2016. szeptember 8. 11:10 | behir.hu

 

Gaburek Károly festőművész születésének 80. és halálának 30. évfordulójáról, Remenár Elek orvos születésének 140. évfordulójáról, Reök István ügyvéd, Munkácsy Mihály nagybátyja születésének 200. évfordulójáról és Réthy Pál, a békéscsabai kórház alapítója halálának 120. évfordulójáról emlékeztek meg a városháza dísztermében a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjai.

A város olyan személyiségei voltak ők, akik sokat tettek Békéscsabáért az elmúlt évszázadban. Gaburek Károly alkotásai a mai napig nyomot hagytak Békéscsabán. A kiváló festőművészre Mészáros Zsuzsa, az egyesület alelnöke, a Munkácsy Emlékház vezetője emlékezett. Beszélt egyebek mellett arról, hogy Gaburek nem maradt Budapesten az Iparművészeti Egyetem elvégzése után, hanem hazajött és a mi környezetünket festette. Igen termékeny festő volt, fiatal korától, több mint negyed századon át, nagyjából minden 5. nap festett egy képet.

Remenár Elek orvosként a Réthy Pál egyik elismert szakembere volt, kiváló ismeretekkel érkezett Békéscsabára, ahol 1907-ben az önkormányzat kinevezte a közkórház igazgatójának. Róla Várai Zsuzsanna elnökségi tag, Réthy Pálról Ugrai Gábor elnökségi tag, Reök Istvánról pedig dr. Jároli József elnök emlékezett meg.

– A város jeles személyiségeihez fűződnek Békéscsabán az egészségügy, a kultúra, a művelődés, az építészet remekei. Amikor a városban járunk, érdemes néha felidézni, hogy amit most látunk, azt az őseink teremtették meg nekünk – mondta dr. Jároli József, hozzátéve, hogy az évfordulók napja jó alkalom volt erre.

FEL