Éveket kell várni a vastagbélszűrésre

Sokszor tíz év alatt sem veszik észre az elváltozást a betegek.

2017 helyett csak 2019-től kezdődhet az átfogó, állami finanszírozású népegészségügyi szűrőprogram a vastagbéldaganatok megelőzéséért. Előrelépés viszont, hogy bármelyik háziorvos csatlakozhat egy modellprogramhoz.

A vastagbélrákon átesett betegek az ígéretek nyomán 2017-re várták, de a hivatalos közlések már csak 2019-re datálják, hogy átfogó, állami finanszírozású népegészségügyi szűrőprogram indul Magyarországon a vastagbéldaganatok megelőzéséért – adott hangot csalódottságának a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület. A szervezet ugyanakkor előrelépésként értékeli, hogy néhány megye helyett immár az ország minden háziorvosának van lehetősége belépni egy modellprogramba. 

– 2017 és 2019 között a szervezett vastagbélszűrésre az önként jelentkező háziorvosok praxisához tartozó, 50-70 éves nőket és férfiakat hívjuk meg. A most induló program során gyűjtött tapasztalatokra támaszkodva 2019-től a vastagbélszűrés várhatóan állami finanszírozású rendszerben, az Egészségbiztosítási Alap terhére folytatódik tovább – mondta Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület vastagbéldaganaton keresztülment elnöke. Hozzátette: számunkra nemcsak statisztikai adat, hogy évente ötezer ember belehal a vastagbélrákba, hiszen ők személyesen szembesülnek azzal, hogy elveszítjük betegtársainkat, mert túl későn fedezték fel náluk a bajt. Pedig amikor a vastagbélrákot diagnosztizálják, már akár 10 éve ott lehet az elváltozás a bélben, lenne idő megtalálni: tragédia, hogy mégis hagyjuk a gyógyítható betegséget halálossá válni! A vastagbélrák elleni célzott daganatellenes infúziós és tablettás kezelések az Országos Egészségbiztosítási Pénztár révén szerencsére hozzáférhetők idehaza és jelentősen növelik a gyógyíthatatlan betegek életkilátásait is, viszont radikális változást az országos szűrés hozhatna.

 

Megosztás:

Címke: , ,