Európa 2020: Újabb dal született válaszul a koronavírusra

2020. március 23. 11:43 | behir.hu

Európa 2020, a remény himnusza – ezzel a címmel jelent meg a két fiatal énekes-előadóművész, Nagy Szilárd és Ragány Misa videóklipje, amellyel a kontinensünket sújtó vírusjárványra reagálnak.

„Ezért kérlek, mentsük meg őt, a vén Európát, a megtört nőt” – csendülnek fel ismerős dallamokra ezek a sorok, amelyek talán még soha nem voltak aktuálisabbak. Varga Miklós Európa c. dalát komponálta át két előadóművész, Nagy Szilárd és Ragány Misa, akik a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre kívánnak válaszolni a szerzeménnyel.

„Súlyos kihívások előtt áll kontinensünk és hazánk is. A felmerülő sorskérdésekre igyekszik választ találni a mű, ami üzenetet fogalmaz meg minden egyes embernek: a felelős magatartást és az összefogás szükségességét kívánja hangsúlyozni ebben a nehéz helyzetben is” – mondja a dal kapcsán Szilárd, aki a Magyar Televízió Társulat c. műsorában tűnt fel 17 évesen, majd lett az István a király c. rockopera 25. éves jubileumi produkciójával arany- és platinalemezes.

Szilárd többször énekelt egy színpadon Varga Miklóssal. Tavaly nyáron például legismertebb nemzeti rockoperánkban, az István a királyban szerepeltek együtt. Művészkapcsolatuk, közös értékrendjük és barátságuk volt az alapja a „Remény himnusza” megszületésének.

„A dal felfrissült, de mégis fennkölt hangzásvilágában nagyon mély üzenetek érintik meg a nézőt-hallgatót. Emellett igyekszik csillapítani a bennünk rejlő félelmeket, hittel és jóakarattal pedig bíztat mindannyiunkat. Soraiból mindvégig kicseng a reménykedés és a szép jövő képe. A nagyszerű, új hangszerelést Cseh István, Príma-díjas gitárművész, zeneszerző készítette.” – teszi hozzá Misa, a dal másik előadója, aki jogászpályáját cserélte évekkel ezelőtt az énekes színészi karrierre.

„Éreztük, hogy ezen a dalon keresztül meg tudjuk találni az embereket. Olaszország térdre kényszerült, Európára nehéz hetek, akár hónapok várnak, a világgazdaság csődje elkerülhetetlen, de nem csüggedhetünk. Van egy pici fiam, egy csodás párom, barátaim, hazám és hitem! Ebből fakad a remény” – teszi hozzá Szilárd.

Galéria

A dalhoz új klip is készült, amelyben felvillannak hazánk és Európa kultikus épületei és ikonikus helyei. Vámos Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház videotár vezetője rendezte, forgatta és vágta a klipet, munkáját Kardos Zsolt, Nagy Attila és Vámos Bence segítette.

A forgatócsoport egy nap alatt vette fel a jeleneteket, ezután Vámos Zoltánon volt a " világszeme", aki 2 nap és éjszaka alatt készítette el a megindítóan őszinte és csodás országunkat is megmutató videót.

„Szilárdot ismerem, mint érzékeny művészt, mint komoly üzletembert és ifjú családapát. Tudtam, hogy jó kezekbe adom ezt a számomra oly fontos dalt. Ebben a kritikus helyzetben hitelesen és új tartalommal frissítették meg a dalt. Büszke vagyok az alkotásukra és kívánom, hogy valóban a „remény himnusza” legyen az Európa 2020” – nyilatkozta a szerzemény kapcsán Varga Miklós, aki a dalhoz forgatott klipben maga is feltűnik.

 

További programok »

FEL