Személyi kedvezmények az adótudatosság tükrében

2020. január 19. 17:12 | behir.hu

Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó úgynevezett személyi kedvezményt, addig 2018-ben már 258 ezren.

Az erősödő adótudatosságnak és a bővülő kedvezményeknek köszönhetően egyre nő azoknak a száma, akik igénybe veszik a személyi kedvezményt, mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.  A kedvezmény visszamenőleg is jár, ezzel 2019. január 1-je óta már több mint 110 ezren éltek. Az érintettek 2013 és 2017 közötti szja-bevallásaikat önellenőrizték, és részükre összességében 6,5 milliárd forintot utalt ki az adóhivatal.

Az idén évi 96 600 forint adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak, akik súlyos fogyatékosságnak számító betegségben szenvednek, például laktóz- vagy gluténérzékenyek. A jogszabályba 2019. január 1-jétől az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák, a petefészekrábetegségek és a férfi nemi szervek leggyakoribb daganatos megbetegedései is bekerültek. A hivatalos statisztikák szerint az Európai Unió tagállamaiban10-15 százalékra tehető a laktózérzékenységben szenvedők aránya, Magyarországon az endometriózisban több mint 100 ezer nő is érintett lehet.

A személyi kedvezmény visszamenőleges érvénye a gyakorlatban azt jelenti, hogy orvosi igazolás birtokában utólag azok is igényelhetik a kevezményt, akik régebb óta szenvednek a jogszabályban felsorolt betegségek valamelyikében. Ez egyedül abban az esetben érvényes, ha a betegség már az elmúlt évben vagy években is fennállt, az orvos által kiállított igazoláson is szerepel.

Az adókedvezmény igénybevételének elengedhetetlen feltétele az az igazolás,  amelyet a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve az általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állít ki. Az dókedvezmény az igazoláson feltüntetett kezdő naptól az öt éves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves adóbevallás(ok) önellenőrzésével visszaigényelhető.

 

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL