Értékelte a tavalyi évet a rendőrség a Megyegyűlésen

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság elmúlt évről szóló értékelését, beszámolóját tartották a legfajsúlyosabb témának a képviselők pártállástól függetlenül az áprilisi megyegyűlésen.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság elmúlt évről szóló értékelését, beszámolóját tartották a legfajsúlyosabb témának a képviselők pártállástól függetlenül a mai megyegyűlésen. Emellett kiemelten kezelték a megyei önkormányzat zárszámadását is.

Zalai Mihály elmondta, a beszámolóval kapcsolatban az első szavuk a köszönet a gratuláció volt, hiszen Békés megye adatai a közbiztonság, felderítettség, a bűnügyi fertőzöttség tekintetében évről-évre egyre jobbak. A megyék vonatkozásában a legjobb helyen Békés áll, 6, 8 és 10 százalékos javulással. A VÉDA rendszernek pedig érzékelhetően visszatartó ereje van, hiszen a szupertraffipax 12 szabálytalanság kiszűrésére alkalmas és akár emberéleteket menthet. A megyei közgyűlés elnöke elmondta: a migrációs hullám kezelésére alkalmas határzárra egyelőre nincs szükség, de a rendőrség munkatársai eszközben és emberi erőben is felkészültek arra, ha erősödne a nyomás a magyar-román határon.

A megyegyűlésen egy másik fontos téma a tavalyról fennmaradt több mint 200 millió forintos összeg fel használása volt, amiből több mint 250 projektet menedzselnek.

– A megye településeinek több, mint fele minket választott, úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy szakmai elismerés a kollégáim felé. Hiszen több lehetőség volt ismerkedni ki kérni az ő véleményüket az adott fejlesztésekről. A települések nagy része úgy gondolta jó kezekben lesznek az ő fejlesztéseik, hogyha a Békés megyei önkormányzattal kötnek szerződést- nyilatkozta Zalai Mihály a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. 

Samu Tamás Gergő szerint a javuló rendőrségi statisztika nem feltétlenül fedi a valóságot. A Jobbik képviselője úgy véli, kábítószerterjesztés esetében például nőtt a bűncselekmények száma. Hozzátette: szerinte a rabszolga – vagy más néven csicskatartással – kapcsolatos ügyek nagy része felderítetlen. A VÉDA rendszer kiépítését pénzbehajtásnak tartja. Szintén nehezményezte, hogy az önkormányzati cégek pénzelosztásánál problémák merültek fel.

– Ezzel mindenképpen foglalkoznunk kell és a jövőben is foglalkozni fog a Jobbik frakciója, úgy mint más ellenzéki frakciók, akik ezt felvetették. Fontos számunkra és mindenki számára, hogy az adóforintokból és az uniós támogatásokból érkezett pénzek megfelelő helyre kerüljenek és megfelelően hasznosuljanak- hangzott el Samu Tamás Gergőtől a Jobbik megyei önkormányzati képviselőjétől. 

A rendőrkapitányság beszámolójáról Varga Zoltán azt mondta: a rendőrök színvonalas és jó munkát végeznek. A kábítószerügyek és a csicskatartás kezelése a szocialista képviselő szerint nem csak a rendőrség dolga, hanem társadalmi probléma. A magyar-román határ biztonságos átjárhatóságához Varga Zoltán szerint jó lenne, ha az állam plusz forrásokat biztosítana. A 2015-ös zárszámadást az MSZP nem fogadta el, mert nem értenek egyet az új struktúrával. A megyegyűlésen a területfejlesztés és cégbeszámoló szintén napirendre került. A képviselő elmondta, örül neki, hogy a konzorciumi partnerek tájékoztatást adnak a projektek állásáról és hogy láthatóak a mérlegbeszámolók.

– Azért kíváncsiak vagyunk jelesül arra, hogy például az a 100 millió forint, amelyet a megyei önkormányzat kapott az egész projekt előkészítésére az hogyan hasznosult? Erre kaptunk ígéretet, hogy ezt pontosan meg fogjuk tudni. A másik egy dél-békési pilot program, aminél nagyon komoly belügyminisztériumi támogatás volt és a megyei önkormányzat is konzorciumi partner és ennek a jelenlegi állása érdekel minket- mondta Varga Zoltán az MSZP Békés megyei elnöke. 

A képviselő hozzátette, ezt egy olyan projektként fejlesztik tovább, amely arra szolgál majd, hogy a szociális szövetkezetek önfenntartóak legyenek. Ezért fontos, hogy a közgyűlés pontos tájékoztatót kapjon majd erről – mondta Varga Zoltán.

Megosztás:

Címke: , ,