Erősítik a kapcsolattartást a háziorvosokkal

2019. november 13. 06:00 | behir.hu

Veszettség elleni vakcináció, bőrgyógyászati-, sebészeti- és belgyógyászati tudnivalók, fertőző betegségek felügyelete és közelgő influenza szezon - ezek voltak a témák az október végi háziorvosi munkaértekezleten.

Harmadjára szervezett munkaértekezletet a Békés Megyei Kormányhivatal az Orosházi- és a Mezőkovácsházai járás háziorvosainak. Az évente megrendezett esemény célja, hogy erősödjön a hatóság és a háziorvosok közötti kapcsolattartás.

Az évente megtartott eseménynek ezúttal is az Orosházi Kórház adott otthont. Ezen megbeszélések alkalmasak arra, hogy a friss orvosszakmai, népegészségügyi, járványügyi, betegség megelőzési információk és az államigazgatásban történt változások közvetlenül jussanak el a háziorvosokhoz, akik ezeket a napi gyakorlatban tudják alkalmazni.

Elsőként dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője tartott előadást a veszettség elleni vakcinációról, majd dr. Mucsi Gyula, az Orosházi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának vezetője beszélt a fertőző betegségek felügyeletével kapcsolatos aktuális tudnivalókról, illetve felvázolta a 2019-2020-as influenza szezonra való felkészülés jelenlegi állását. Emellett szó volt az egészségügyi igazgatás területén történt aktuális változásokról, a háziorvosokat érintő fontos határidőkről, amikről dr. Kovács Anita, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának jogtanácsosa beszélt.

Az Orosházi Kórház képviseletében dr. Duray Gergő főigazgató ismertette az alapellátás, a fekvőbeteg-ellátás és a járóbeteg szakellátás szakmai együttműködésének aktuális információit. Hangsúlyozta, a kórház vezetése szeretné, ha az alapellátás és a szakellátás orvosai között szorosabb lenne a kommunikáció. Gyakrabban, néhány havonta tartanának szakmai megbeszéléseket, ahol a kórház szakorvosai egy-egy témában szakmai előadásokkal készülnének, illetve párbeszédet kezdeményeznek az aktualitásokról, jövőbeni tervekről, esetleges közösen megoldandó problémákról.

A háziorvosoknak mindezek mellett a kórház orvosai tartottak tájékoztatót a bőrgyógyászati, a belgyógyászati és a sebészeti szakma jelenlegi kérdéseiről, aktualitásairól, amiben kiemelt figyelmet kapott a sürgősségi beutalás kérdésköre.

 

További programok »

FEL