Érettségi - pénteken kezdődnek az őszi vizsgák

2016. október 13. 14:35 | Mikóczy Erika

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2016/2017-es tanév őszi érettségik időszaka.

Az Oktatási Hivatal csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint október 14. és november 25. között a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban (és a 20 kormányhivatal szervezésében) 151 vizsgahelyszínen 8 857 diák érettségizik.

A vizsgák 145 érettségi bizottság közreműködésével zajlanak majd. Az írásbeli vizsgák október 14-étől október 27-éig tartanak.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 10,, vége november 14., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 21-25.

A hivatal tájékoztatása szerint a diákok együttesen több mint 11 ezer vizsgát tesznek le.

A 11 ezer vizsgából (kerekítve) 3 700 vizsga emelt szintű, 7 300 pedig középszintű vizsga.

Az elmúlt évi őszi vizsgaidőszakhoz képest az emelt szintű vizsgák száma 16 százalékkal nőtt, míg a középszintű vizsgáké 8 százalékkal csökkent. A változás oka az összes vizsgán belül a javító vizsgák számának csökkenése, és a szintemelő, valamint az ismétlő vizsgák számának növekedése - írták.

Kitértek arra is, hogy a diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban - az idegen nyelven letett tárgyakat (például történelem, matematika valamely idegen nyelven) külön számolva - 60 tárgyból lesz középszintű és 36 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

Emlékeztettek továbbá arra, hogy a 2011. évi május-júniusi érettségi időszak óta emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

A jelentkezők - a megfelelő feltételek megléte esetén - ebben a vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi vizsgára jelentkezhettek.

A vizsgafajtákon belül a legnagyobb számban javító érettségik letételére kerül majd sor (3 900 vizsga, 35 százalék). Jelentős még a szintemelő vizsgák száma, ez több mint 2 500 (23 százalék). A rendes vizsgák száma több mint 2 400 (22 százalék), az ismétlő érettségi vizsgák aránya 15 százalék, a kiegészítő érettségi vizsgáké 4 százalék, a pótló vizsgáké pedig 1 százalék.

A vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint zökkenőmentesen folyik. A vizsgaszervezéssel kapcsolatos feladatokat a területileg illetékes megyei, fővárosi kormányhivatalok látják el.

A vizsgatárgyak köre és az egyes tárgyak részletes követelményei nem változtak - közölte a hivatal.

Forrás: MTI

FEL