Erdős Norbert: Egyforma kell legyen az élelmiszerek minősége az egész EU-ban

Az Európai Unió belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár. Ugyanazon védjegy alatt tehát nem szabadna kétféle minőségű terméket előállítani és forgalomba hozni. E csalárd gyakorlat ellen az Európai Parlamentben is fel kell lépni – jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő a szlovák, a cseh és a szlovén mezőgazdasági miniszter szakbizottsági meghallgatása során Brüsszelben.

 

Gabriela Matečná szlovák mezőgazdasági miniszter, Marián Jurečka cseh mezőgazdasági miniszter és Dejan Židan szlovén mezőgazdasági miniszter az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottsága hivatalos meghívására érkeztek Brüsszelbe. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok elleni küzdelemről tartottak előadást, de a forgalmazott élelmiszerek nem egyforma minőségének a kérdése is élénk vitát váltott ki az ülésen.

 

A szlovák szakhatóság egy átfogó élelmiszer-minőségi vizsgálat elvégzését követően arra az eredményre jutott, hogy a multinacionális élelmiszergyártók Szlovákiában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt az osztrák piacon értékesítenek. Miután itthon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság is hasonló eredményekre jutott, a magyar kormány további ellenőrzéseket rendelt el, másrészt európai uniós szinten is vitát indított az élelmiszerek kettős minőségéről. Az összesen 96 termék minőségét összehasonlító szlovák és a magyar vizsgálatok negatív eredményei miatt a V4-ek mellett Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, és Görögország is támogatta az élelmiszerek azonos minőségének biztosítására vonatkozó fellépés szükségességét.

 

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Szakbizottságának tagja kijelentette, hogy minden európai polgárnak, köztük a magyar fogyasztóknak is joguk van ahhoz, hogy megbízható, kiváló minőségű árut vásároljanak. Úgy vélte, az élelmiszerek minősége nemcsak bizalmi, hanem erkölcsi kérdés is, a vásárlók megtévesztése pedig tisztességtelen piaci magatartás. „Az Európai Parlamentnek is tárgyalnia kell a kérdést, kérvényezni kell az élelmiszerek Európai Unión belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását” – tette hozzá a fideszes politikus.

 

Erdős Norbert kijelentette, nem engedhetjük meg, hogy az élelmiszergyártók és forgalmazók a közép-kelet-európai, köztük a magyar fogyasztók hátrányára kettős mércét alkalmazzanak. „Elvárom az Európai Bizottságtól, hogy sürgősen foganatosítson intézkedéseket, amelyek meggátolják ennek a gyakorlatnak a folytatását” – tette hozzá a politikus.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,