EP-választás – LMP: Meg kell állítani a klímaváltozást

2019. május 11. 08:24 | Kovács Andrea

A Lehet Más a Politika szerint az európai parlamenti választás tétje az, hogy meg tudjuk-e állítani az éghajlatváltozást – hangsúlyozta  Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára. Takács Péter, az LMP megyei elnöke pedig PET-mentes önkormányzat elnevezésű kezdeményezésről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

 

 

A klímaváltozás hatásait saját bőrünkön is tapasztalhatjuk, hiszen május elején november közepére jellemező időjárást tapasztalhatunk –  emelte ki Kanász-Nagy Máté. A mezőgazdaságban elszabadultak az árak, megdrágultak a zöldségek, emellett számos olyan területe van az életnek, ahol az éghajlatváltozás súlyos következményeket eredményez – jegyezte meg a politikus. Ezt azonban most még meg tudjuk állítani, fel tudunk készülni ezekre a kihívásokra – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: ehhez az kell, hogy növeljük az Európia Unión belül a zöld képviselet arányát – hangsúlyozta. Az LMP titkára szerint Magyarországról egyedül az LMP rendelkezik  olyan programmal,  amellyel meg lehetne állítani az éghajlatváltozást.

 

Az LMP képviselői madáritatókat helyeztek el a párt irodája mögött (fotó: Fazekas Róbert)

 

A PET-mentes önkormányzatot! elnevezésű kezdeményezéssel kapcsolatban Takács Péter arról tájékoztatott, hogy Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP országos elnökségének tagja idén januárban valamennyi magyarországi településvezetőt megkereste annak érdekében, hogy az önkormányzatok szorítsák vissza a Pet-palackok használatát azok nagyfokú környezetszennyező hatása miatt.  A márciusi közgyűlésen Takács Péter önkormányzati képviselő is azzal a kérdéssel fordult a képviselő-testület felé, hogy Békéscsaba is csatlakozzon a  kezdeményezéshez. Akkor ezt elvetették, de azóta a Dr. Ferenczi Attila vezette pénzügyi, költségvetési bizottság tárgyalt a kezdeményezésről  és úgy tűnik, hogy a májusi közgyűlésen a képviselő-testület elé kerül ez az előterjesztés. Ennek értelmében 2020-tól Békéscsaba önkormányzati intézményeiben sel lehetne PET-palackokat használni – tájékoztatott Takács Péter.

A sajtótájékoztatót követően az LMP irodája mögött elültetett fenyőfák tövébe a Madarak és Fák napja alkalmából madáritatókat is elhelyeztek a képviselők.

FEL