Énekesmadarak a téli tájban

2019. január 13. 12:57 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park területeit járva télen is sokféle énekesmadárral találkozhatunk. Ezek egy része nálunk költ és télire is itt marad, mások északról jönnek, s csak a hideg évszakban vendégeskednek tájainkon.

A pusztákon leginkább kistestű énekesmadarakkal – tengelicekkel, zöldikékkel, kenderikékkel – találkozhatunk. Ők kisebb-nagyobb csapatokban mozognak. Nádi sármányok, sordélyok szintén utunkba kerülhetnek. Láthatunk seregélyeket is, természetesen nem olyan népes, többezres csapatokban, mint nyáron, most legfeljebb csak néhány tucatnyi mozog együtt.
 
A fent említett fajok valamennyien költenek is nálunk. Vannak azonban olyan énekesmadarak, amelyek csak téli vendégként jelennek meg a Dél-Alföldön. Egy részük rendszeresen, minden télen eljön, mások viszont csak esetenként, inváziós jelleggel.
 
Rendszeres téli vendégek például a fenyőrigók, melyek elsősorban a kökénybokrok termését fogyasztják. Az erdőkben, parkokban és a madáretetőkön is gyakran megfigyelhetünk narancssárgás, szürkés fenyőpintyeket, melyek elsősorban magokat esznek. Az említett fajok vándorlásának elsődleges oka az élelemszerzés, északi költőhelyeiket ugyanis szinte állandóan vastag hótakaró borítja, nálunk viszont sokkal könnyebben juthatnak táplálékhoz.
 
A csonttollú nem minden évben jelenik meg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Ha azonban megpillantunk egy-két példányt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a környéken több hasonló madár van, akár csapatokban is. Az ilyen inváziós mozgások általában két okra vezethetők vissza: vagy nagyon hideg van északon, vagy nagyon jó volt az adott faj költési szezonja, s emiatt felszaporodott az állomány és a sok madárnak kevés a táplálék.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 

További programok »

Életmód

FEL