Énekelt az ifjúság

2019. április 17. 18:14 | Vágvölgyi Nóra

Közel hatszáz gyermek érkezett az Éneklő Ifjúság - Békés megyei minősítő hangversenyre és ifjúsági kórustalálkozóra. Az koncertprogramnak ezúttal is a Csabagyöngye Kulturális Központ adott helyet, ahol arany-, ezüst- vagy bronzminősítést szerezhettek az énekkarok.

Idén tizennyolc Békés megyei kórus érkezett a megmérettetésre. A Gyulai Implom József Általános Iskola énekegyüttese például 2006-ban alakult, azóta minden évben részt vesznek a programon. Garami Veronika a kórus vezetője elárulta, hogy ezúttal a régebbi és kortárs dalok és kórusművek mellett az énekegyüttesnek írt dallal is készültek.

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék előtérbe helyezni a zenei ifjúsági tehetséggondozást. Így a kórustalálkozó legfőbb célja is az ifjúság zenei nevelésének segítése, ápolása.

 

 

Idén is közös énekléssel kezdték meg a koncertprogramot, ahol az összkar előadásában Bartók Béla Békés megyei gyűjtéséből halhattak népdalokat az érdeklődők - tudtuk meg Paulikné Tóth Krisztinától, a Csabagyöngye Kulturális Központ közművelődési tanácsosától.

Ezt követően a kórusoknak 10-15 perces bemutatkozásra volt lehetőségük. Ezzel a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének Országos szabályrendszere alapján arany-, ezüst- vagy bronzminősítéseket szerezhettek.

A zsűriben ezúttal is a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségének (KOTA) sokéves tapasztalattal rendelkező szakértői foglaltak helyet: Jámbor Zsolt Kecskemétről, Almainé Szabó Gabriella Szolnokról és dr. Dohány Gabriella Szegedről érkezett. Valamennyien gyakorló karvezetők és sok évtizedes múlttal rendelkező zenepedagógusok.

 

További programok »

Kultúra

FEL