Emléktáblát avattak Polyák József karate nagymester tiszteletére

2023. augusztus 11. 15:38 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Felavatták azt az emléktáblát, amellyel a magyar harcművészetek atyja, Polyák József előtt tisztelegnek Gyulán. A tavaly, 83 éves korában elhunyt karate nagymester életművét ezzel az alkotással szeretnék megőrizni a hazai Wing Tsun kung-fu nagymesterei.

Az eseményen a Magyar Wing Tsun Egyesület nagymesterei és a Gyulai Karate Egyesület is rövid bemutatóval tisztelgett Polyák József emléke előtt.  Az utolsó éveit Gyulán töltő Polyák Józsefnek emléket állító tábla leleplezésénél családtagjai is jelen voltak.

– Egyszerre gyönyörű és nehéz érzés, hogy édesapám ezrekhez, sőt tízezrekhez tartozik annak kapcsán, amit tanított nekik vagy a mesterüknek, aki ezt a tanítást tovább adják. Ugyanakkor nagyon nehéz tudni és tudomásul venni, hogy mi kevesebbet kaphattunk belőle egy életen keresztül – mondta el Polyák József fia. Polyák Péter hozzátette, hogy ezt ellensúlyozza az a jó érzés, amikor rájön az ember, valójában milyen sokan emlékeznek az édesapjára. 

Gyula polgármestere is arról beszélt az emléktábla avatásán, hogy a karate magyarországi meghonosítója igazi legenda minden küzdősportot űző számára.

– Elemi erő áradt Polyák Józsefből. Számos nemzedék példaképét tisztelhetjük benne. Gyulán is tartott két alkalommal edzést, ahol magam is részt vettem, és örök életre szóló élményként emlékszem mindkettőre. Tovább kell éljen a szellemisége, a mai magyarországi harcművészetet gyakorlók körében. Ezért is fontos, hogy ezt a tábla elhelyezték – emelte ki Görgényi Ernő.

Az eseményen Máday Norbert wing tsun kung-fu nagymester, Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, a család képviseletében pedig Kovács Tamás leplezte le az emléktáblát. 

– A magyar harcművészetek alapító atyja Polyák József volt, ez vitán felül álló tény ma már. 1967-ben ő tartotta az első harcművészeti bemutatót Budapesten, és abban az időben a "tűröm, tiltom, támogatom" korszakban az ő munkásságának köszönhetően lett tilosból tűrt a harcművészet. Tehát, aki harcművészettel foglalkozik, neki köszönhet mindent, mert ő volt az első fecske, az úttörő – hangsúlyozta Máday Norbert, a Magyar Wing Tsun Egyesület 9. fokozatú Wing Tsun nagymestere.

A városi tornacsarnok falán elhelyezett táblát a Magyar Wing Tsun Egyesület állíttatta.

Galéria

További programok »

FEL