Emelkedik az ügyeleti támogatás, bővít a Munkácsy múzeum – ez történt a soron kívüli közgyűlésen

12 napirendi pontról tárgyalt a grémium

A nyári szünet vége előtt, soron kívül ülésezik csütörtökön a békéscsabai képviselőtestület. A közgyűlésen előreláthatólag 12 napirendi pontról tárgyalnak majd a városatyák. Az ülést élőben közvetítjük itt, a behir.hu-n és a 7.TV-n!

Három képivselő, Takács Péter, Herczeg Tamás és Kiss Tibor jelezte előre, hogy nem tud részt venni a tanácskozáson.

A polgármester indításként azt jelezte: olyan ügyek merültek fel, amelyekről még a szeptemberi közgyűlés előtt kell dönteni.

 

Emelkedik az ügyeleti támogatás

A júniusi közgyűlésen vetette fel azt Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes tanácsnok, hogy az ügyeleti rendszerben kevés az orvos, és  betegségük esetén nem megoldott a helyettesítés. Ezért akkor arra kérte a jegyzőt, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne segíteni a helyzeten. 

Az előterjesztés rávilágít arra, hogy 1996 óta a Csaba Ügyeleti Kft. végzi az ügyeleti szolgáltatást. Az OEP az ügyeleti szolgáltatás finanszírozására a területileg illetékes önkormányzattal köt szerződést. A 2015-ös beszámoló szerint az ügyelet működési ideje a feladatvállalási szerződésben foglaltaknak megfelelően alakul, ám a nagy megterhelés, a nehéz munkakörülmények és a szűkös pénzügyi lehetőségek miatt egyre nehezebb a személyi feltételek biztosítása. A forgalom ismét növekedni kezdett tavaly, a legtöbben békéscsabaiak, de sok telekgerendási, kétsopronyi és csabaszabadi beteget is ellátnak. A Csaba Ügyelet Kft. tavaly egy millió forintos bevételi hiánnyal küzdött.

Az előterjesztő szerint a megye szinte valamennyi településén magasabb ügyeleti díjakat alkalmaznak, egyre kevesebb a bevonható orvos is. A helyzet megoldására az előterjesztő azt javasolja, hogy a 61 325 fővel számolva 210 helyett 293 forint/fő/év hozzájárulást biztosítson a város. A többletforrást az önkormányzat 2016 évi költségvetésében a működési bevétel többletéből finanszíroznák, így az éves 13 millió forintos támogatáson felül 8 millió forintos támogatást nyújt idénre a város.

Az ügyeleti ellátás biztosítására szolgáló rendelők rezsijét szeptember elsejétől december végéig az önkormányzat biztosítja a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházával kötendő szerződésben foglaltak szerint, illetve az ügyeleti ellátáskor felmerülő szállítási feladatokat ugyanerre az időszakra az önkormányzat biztosítja a vállalkozóval kötendő szerződés alapján.

14 igennel egyhangúlag fogadták el.

 

Októbertől új házirovosa lesz a 8-as számú háziorvosi körzetnek

A 8-as számú (Lencsési út 13) területi ellátási kötelezettséggel működő felnőtt háziorvosi körzetet ellátó Dr. Pécsi-Huszár Zoltán háziorvos július 12-én bejelentette az önkormányzatnak, hogy a praxisjogát október elsejével el kívánja idegeníteni Dr. Varga Edit Brigitta háziorvosnak. Az előszerződés megkötésére augusztus 26-ig van idő.

Dr. Kerekes Attila képviselő megköszönte Dr. Pécsi-Huszár Zoltán eddigi munkásságát, majd megjegyezte: egy fiatal, békéscsabáról elszármazott orvos tölti majd be az új posztot.

14 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

Bővítésre pályázik a Munkácsy múzeum

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 200 millió forintos forrást hívna le a Munkácsy Mihály Múzeum bővítéséhez a város. Elsősorban kisléptékű, tematikus turisztikai fejlesztések támogatásához kérnének segítséget, amelyek Békéscsabára vonzanák a térségbe látogatókat. Soron kívüli döntésre azért van szükség, mert a pályázatot szeptember 19-éig kell beadni.

Az önkormányzat által fenntartott Munkácsy múzeum két épületből áll – ezeket összekötnék, mivel eddig is problémát jelentett az átjárhatóság, különösen esős időben. Az így kialakuló tér akár kiállító- és közösségi fogadótérként is hasznosítható lenne. 

Tímár Ella örömét fejezte ki a kezdeményezés iránt, az épületek összekötésével pedig igazi “kulturpalota” jöhet létre – fogalmazott a képviselő.

Miklós Attila is támogatta a kezdeményezést, de rákérdezett arra, hogy a Modern Városok Programhoz hogyan illeszkedik majd a most benyújtandó pályázat?

Szarvas Péter erre úgy reagált: két programban érintett a múzeum, az előterjesztésben szereplő TOP pályázatban, és Zöld város programban – mellyel kapcsolatban a támogatási szerződés folyamatban van. A polgármester azt mondta: reméli mindkettő sikeres lesz, folyik a tervező munka. A Munkácsy-negyed alapvetően kulturális jellegű fejlesztés – emlékeztetett a polgármester, a TOP fejlesztés pedig infrastruktúra fejlesztés lesz – tette hozzá. A fejlesztések szerinte Békéscsaba imázsát és turisztikai vonzerejét növelhetik.

Miklós Attila azt is megkérdezte: ha készülnek a tervek a Munkácsy-negyedhez – mikor lehet megismerni az elképzeléseket? A képviselők egyáltalán megismerhetik-e a terveket?

Szarvas Péter szerint amennyiben szükséges, vitaanyagként behozható majd a munkacsoport által készített anyag a közgyűlés elé.

14 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

Módosul a vásárcsarnok üzemeletésével kapcsolatos szerződés

Még a júniusi közgyűlésen határozott arról a grémium, hogy TOP-os forrást hívna le a vásárcsarnok felújításához. Ám ahhoz, hogy a mintegy 740 millió forint összértékű pályázat pénzügyi elszámolása megfelelő legyen, szükség van a piac és a vásárcsarnok üzemeltetését tartalmazó szerződés módosítására. Itt elsősorban ingatlannyilvántartás és a bérleti díjak módosítására van szükség.

Miklós Attila ismét a Modern Városok Program, és az aktuális pályázat kapcsolatára kérdezett rá.

Szarvas Péter azt jelezte: a Modern Városok Programban előkészítés alatt áll a vásárcsarnok fejlesztésére irányuló projekt, zajlanak a konzultációk. Az akár 5 milliárdos projektből az előterjesztésben is szereplő, TOP forrásból megvalósuló beruházás az első ütem lehet, amely elsődlegesen a meglévő vásárcsarnok és környezetének felújítását célozza.

Hanó Miklós arról tájékoztatott: jelenleg a szakmai áttekintés folyik, a tervezést, a program megvalósíthatóságát most ellenőrzi a Miniszterelnökség. Ezt követően látszik majd, mekkora összeget lehet majd a fejlesztésre költeni – közölte az alpolgármester 

14 igen mellett elfogadták az előterjesztést.

 

Újabb közbeszerzést írnak ki a stadionfejlesztési programra

Egyszer már írt ki a város közbeszerzést, de az eredménytelenül zárult, mivel arra egy olyan ajánlat érkezett, amelyre nem állt rendelkezésre a megfelelő fedezet. Szakértői javaslatra hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás indult volna, ám most mégis arról határoznak, hogy nyílt közbeszerzési eljárást indítanak.

Az előterjesztés szerint a Kórház utcai stadion teljes rekonstrukciójához szükséges annak a Békéscsabai 1912 Labdarúgó SE által párhuzamosan indított, TAO-s pályázatnak a sikeressége, amelyet már márciusban benyújtottak.

12 igen, 1 nem és 1 tartózkodás ellenében fogadták el a képviselők az előterjesztést.

 

Indulhat a vívócsarnok bővítése

Az Alföld Vívóakadémia pályázatot nyújtott be, amelyre 7 millió forintos támogatást nyertek. Ebből a vívócsarnok bővítését oldanák meg, egy mintegy 80 négyzetméteres épületrész kialakításával, ez magában foglalná az edzőtermet is. A támogatás folyósításához kapcsolódó támogató szerződést a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-vel kötnék meg, amely egyben lebonyolítaná a projektet is. Mivel az érintett terület az önkormányzat tulajdonában van, ezért tulajdonosi hozzájárulás szükséges. 

Egyhangúlag támogatták az előterjesztést.

 

Tovább támogatják a nyomdaipari képzést

Az önkormányzat tavaly májusi határozatával döntött úgy, hogy támogatóként vesz részt a 2015-2016-os tanévben a nyomdaipari oktatók javadalmazásával kapcsolatban a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett közérdekű kötelezettségvállalásban. Ekkor havi 390 ezer forintos összeget hagytak jóvá. Ebből a Békéscsabára költöző, a nyomdaiparban dolgozó oktatók lakhatását, bérét támogatják. A Marzek Kner Packaging Kft. részéről érkezett jelzés arra, hogy a folyamatos nyomdaipari szakember-utánpótlás fenntartása érdekében érdemes lehet folytatni a megkezdett programot, és új szak bevonása érdekében kérték a részvételi összeg 450 ezer forintra történő emelését. Az előterjesztés szerint összesen 1,35 millió forintra van szükség, az előterjesztés rögzíti azt, is, hogy a jövőben is tervezzenek ilyen célra összegeket. 

 

Televíziós közvetítésünket augusztus 27-én szombaton 10:25-től, illetve augusztus 30-án kedden 10 órától ismételjük a 7.TV-n!

Megosztás:

Címke: