Embercsempészés bűntette miatt született ítélet a Battonyai Járásbíróságon

2018. szeptember 20. 13:18 | behir

A Battonyai Járásbíróság előtt N. N. vádlott ellen embercsempészés bűntette miatt  2018. szeptember 17. napján az alábbi, jogerős ítélet született: A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat embercsempészés bűntettében, ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint 1 év Magyarország területéről kiutasítás büntetésre ítélte. A bíróság a börtönbüntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette - tájékoztatott a Gyulai Törvényszék. 

Az ítéleti tényállást a bíróság a vádiratban foglaltakkal egyezően állapította meg, amelyet az alábbiak szerint lehet röviden összefoglalni:

A vádlott Belgrádban megismerkedett egy koszovói állampolgárral, akivel megbeszélték, hogy Ausztriába szeretnének eljutni, de legálisan egyikük sem léphet be az Európai Unió területére, mert nem voltak rendben a papírjaik. Ezért elhatározták, hogy a határőrizeti szervek megkerülésével lépnek be az Európai Unió területére, Magyarország felől. 2018. szeptember 15-én este érkeztek meg busszal Szabadkára, majd taxival a határ közelébe mentek. A vádlott és társa ezt követően gyalogosan jutottak Románia területére, majd onnan a román–magyar államhatárt a határőrizeti szervek megkerülésével lépték át, és Magyarországra jöttek.

A vádlott korábban egyik ismerősével megbeszélte, hogy Battonya környékén gépjárművébe felveszi, és Ausztriába szállítja, mivel ő és a felesége is Ausztriába kívántak eljutni Szerbiából. A megbeszéltek szerint a vádlott az ismerősével telefonon felvette a kapcsolatot, és vele Battonya külterületén 2018. szeptember 15-én éjfél körül találkozott. Ekkor megkérte ismerősét, hogy ne csak őt, hanem társát is vigyék magukkal, aki ebbe beleegyezett. A vádlott nem tájékoztatta ismerősét arról, hogy sem ő, sem a vele lévő személy nem léphet be az Európai Unió területére. A vádlottat és a társát szállító személygépkocsit 2018. szeptember 16-én hajnali fél egykor vonták rendőri ellenőrzés alá.

Az ítélet jogerős. A Battonyai Járási Ügyészség a vádlottat a bíróság elé állította, és a Battonyai Járásbíróság az ügyben nem egészen két nappal a cselekmény elkövetése után – 2018. szeptember 17-én –  jogerős ítéletet hozott.

 

 

További programok »

FEL