Elültették az önkormányzattól kapott virágokat a Lencsési ovisok

2022. május 2. 15:34 | behir

A Lencsési Óvoda gyermekei nagy örömmel fogadták a Békéscsaba önkormányzata által felkínált virágpalántákat, amelyek azóta már az ő környezetüket díszítik. Dr. Erdeiné Gergely Emőke óvodavezető írása.

A nagycsoportos óvodásaink mindhárom telephelyen azonnal szemügyre vették a kapott kis virágpalántákat, megbeszélték a munka menetét, majd a szorgos kis kezek – a felnőttek segítő iránymutatása mellett – el is ültették valamennyi szépséget, ezzel is szépítve a szeretett óvodát. 

A virágpalánták ültetése egyrészt esztétikai élményt nyújt a szemnek és léleknek, de az „alfa-generációhoz” tartozó óvodás korosztály csak ritkán jut hasonló élményhez.

A Lencsési Óvoda mindhárom tagintézménye kiemelt figyelmet fordít a környezeti nevelésre, a gyermekek közvetlen környezetének megismerésére, védelmére. Fontos számunkra, hogy a gyermekek ne „csak” érzékeljék az esztétikai élményt, igaz, nagyon fontos a szépre való rácsodálkozás, de mindig partnerek vagyunk abban, hogy gyermekeinek legyenek szervezői is a saját környezetük szépítésének, gondozásának. A társadalmi felelősségvállalás első lépcsőfokaként folyamatosan szervezünk hasonló tevékenységeket, annak érdekében, hogy saját élményen keresztül tapasztalják meg gyermekeink a környezetvédelem – a gyermekek számára is kézzel fogható – fontos kérdéseit.

A Zöldovi, Napsugárovi és a Manóvárovi telephelyek pedagógusai, és a pedagógiai munkát közvetlenül segítő munkatársak beépítették az óvodai nevelés napi rutinjába a „zöld-gondolkodást”. Folyamatosan szervezzük a szelektív hulladékgyűjtést, része az életünknek a kertgondozás, megtapasztalják a gyermekek az újrahasznosítást, például kartonokból társasjátékot készítünk, „újra-papírként” hasznosítjuk a kidobásra szánt kartonokat. Készítettünk már közösen kis vízerőművet, vagy melegházakat hoztunk létre PET-palackból, amelyek egyszerre fejlesztik a kreativitást, stratégiai gondolkodást, kézügyességet, az együttműködést, a közös cselekvést a jövőért és nem utolsó sorban, nagyszerű móka is a közös játékos tevékenység.

Apolgármesteri hivatal által most felajánlott virágpalánták is nagy örömet okoztak a gyerekeinknek, lelkesen készítették a palántáknak a kis fészkeket, locsoltak, terveztek-szerveztek, hová is kerüljenek az új kis jövevények. Miközben megcsodálták a különböző virágfajtákat, sok új ismeretet sajátítottak el a tevékenység közben. Megtapasztalták az életadó víz, napfény és termőföld összhangját, a csodát, amely körülvesz bennünket, amelyhez nélkülözhetetlen az emberi alázat és tisztelet.

Dr. Erdeiné Gergely Emőke

Galéria

 

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL