Elrontotta az adóbevallását?

A hibásan érkezett nyomtatványok nagy részét már javította a hivatal.

Március végéig mintegy 890 ezer adózó maga nyújtotta be személyijövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében és mintegy 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot, ami 2016 újdonságaként adóhatósági adómegállapítást jelent. A hibásan érkezett bevallások nagy részét már javította a hivatal, bizonyos hibákhoz azonban az ügyfelek közreműködése szükséges.

A NAV az első három hónapban érkezett bevallásokban előforduló, többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, az egyéb hibákat az ügyfelek közreműködésével már javarészt javította. Az szja-bevallások jellemző hibája, hogy a  papíron benyújtott bevallás főlapjáról hiányzik az aláírás, a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím, nincs adószám a bevalláson, holott ezt magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni, a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak vagy éppen a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy hiányzik a bevallásból. 

www.nav.gov.hu/szja/szja új aloldalán – amit eddig mintegy 100 ezren kerestek fel. Itt elérhető az Általános Nyomtatványkitöltő program, amely segít a hibák elkerülésében, illetve javításában. Sőt, bizonyos adatokat, az alapadatok megadása után önállóan kiszámol. Az elektronikusan kitöltött nyomtatvány az Ügyfélkapun át pillanatok alatt továbbítható a NAV-hoz. A kitöltő program az „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt néhány kattintással letölthető és telepíthető. Akinek még nincs Ügyfélkapuja, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez a személyes okmányokon túl egy működő e-mail címre és egy felhasználó névre van szükség. A sorban állást elkerülhetik azok, akik a központi ügyfélszolgálatokon Ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglalnak.

Forrás: NAV

Megosztás:

Címke: ,