Elrajtolt az első Bolza-kör futóverseny Szarvason

2020. július 12. 15:10 | Gyemendi Réka

Vasárnap rendezték meg a "Négy évszak az arborétumban” nyári Bolza-kör futóversenyt Szarvason. A futógálára, amelyet a Szarvasi Arborétum és a Szarvasért Alapítvány szervezett, több mint négyszáz versenyző látogatott el.

Amíg az arborétum egyik részén a mini mozdonyok, addig nem sokkal arréb a természetben való futás hozta össze az embereket vasárnap.

Délelőtt a futóverseny ünnepélyes megnyitóján Urbancsokné Rohony Zsuzsanna futónagykövet, Závogyán Judit, a Szarvasért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Hanyecz Katalin igazgató, Babák Mihály, a város polgármestere valamint dr. Palkovics László a Szent István Egyetem rektora köszöntötte a futókat.

 

 

Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazagtója elmondta: ez a futóverseny azért különleges, mert az arborétum teljes területén zajlik.

– Tavaly már volt egy városi futóverseny, amelynek egy szakaszát beengedtük a kertbe. Annyira pozitív visszajelzéseket kaptunk, hogy úgy gondoltuk, nekünk is kell egy saját verseny. Kitaláltuk, hogy minden évszakban legyen egy ilyen, hiszen ez a kert minden évszakban gyönyörű. Bízunk benne, hogy a sportolók a további alkalmakkor is eljönnek majd, hogy megcsodálják az arborétum többi arcát is – fogalmazott. Az igazgató hozzátette, hogy eredetileg tavasszal indították volna el a futóverseny-sorozatot, azonban a járványhelyzet közbeszólt. Így most a nyári futammal vette kezdetét a rendezvény, legközelebb pedig majd télen róhatják a köröket a versenyzők az arborétumban, a tavaszi és őszi forduló pedig a következő évre várható. 

A futóvesrennyel egyúttal felavatták a Bolza Mariette sétányt is. Bolza Pál nevéhez kapcsolódik az arborétum térszerkezete, valamint az összes fa ültetése. Mariette az ő lánya volt, aki életének nagy részét szintén itt töltötte. Festőművész volt, neve pedig háttérbe szorult, ezért az arborétum vezetősége a sétánnyal szeretne tisztelegni az emléke előtt, nehéz életútját pedig a róla elnevezett út mentén elhelyezett táblák ismertetik.

Babák Mihály, a város polgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy Szarvas városában minden nap történik valami. 

– Fontosak ezek a rendezvények, hiszen a koronavírus miatt az emberek otthon ülővé váltak, főként a számítógép, okostelefon és tévé kötötte le őket. Az egészséges életmódhoz viszont - amire különösen a fiatalokat kell tanítanunk - hozzátartozik a sport. A betegségeket megelőzni kell, nem orvoshoz járni, egészségesen kell élni, és erre van lehetőség. Fontos emellett, hogy az emberek kikapcsolódjanak. A munkahelyen dolgozni kell, de a hétvége arra van, hogy az ember kikapcsolódjon, itt pedig szinte minden megvan ehhez – fogalmazott a városvezető és hozzátette: büszke arra, mennyit fejlődött az arborétum az elmúlt időszakban.

A futóversenyen elsőként a gyermekek rajtoltak el, nekik 2500 métert (1 Bolza kör) kellett megtenniük. Őket követték a felnőttek 5000 méteres (2 Bolza kör) futással, majd pedig a 10000 méteres (4 Bolza kör) távot tehették meg a sportolni vágyók.

 

 

FEL