Előzni sötétben is szabad, de nem így! - Videót tett közzé a rendőrség

2023. november 10. 12:26 | behir.hu

Egyre rövidebbek a nappalok, többet kell szürkületben, sötétben közlekedni. Előzésnél különösen figyelni kell, hiszen nehezebb felmérni a járművek távolságát, sebességét. Békés vármegyében egy rossz példát rögzített az egyik rendőrautó kamerája.

KRESZ-nek az a része, amely az előzésre vonatkozó szabályokat sorolja fel. Ősszel, illetve télen sokkal többet kell sötétben, szürkületben közlekedni, illetve az időjárás miatt a látótávolság is sokszor jelentősen lerövidül. Nehezebb megbecsülni a közeledő járművek sebességét, távolságát, tehát egy előzés sokkal több figyelmet kíván, mint világosban, tiszta időben.

 

A Békési Rendőrkapitányság egyik szolgálati autójának kamerája 2023. november 3-án este a városban egy olyan előzést rögzített, amikor az előző személykocsi-vezető szabálytalan volt, megzavarta a szemből érkezőt. A manőver belterületen, tehát alacsonyabb sebességnél történt, a megelőzött rendőrnek nem kellett hirtelen fékeznie, elég volt lassítania, az előző jármű pedig még éppen idejében vissza tudott térni a saját sávjába, nem ütközött össze a szemből érkezővel. Ennek a szabálytalanságnak tehát szerencsére nem lett baleset a következménye, de hasonló helyzetben gyorsabb forgalomnál, vagy ha a szemből érkező megijed, és elrántja a kormányt, könnyen megtörténhet, hogy egy nem kellően átgondolt előzés balesettel, ütközéssel végződik. Ezért a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy csak akkor előzzenek, ha az a sáv, amibe áttérnek, olyan távolságban szabad, hogy biztosan nem zavarnak meg senkit. Nézzék meg alaposan azt is, hogy más nem kezdte-e meg annak a járműnek az előzését, ami mellett el szeretnének menni, és a manőver megkezdése előtt arról is győződjenek meg, hogy őket sem előzi még senki! Rendszeresen tisztítsák meg, tartsák karban, használják a világítóberendezéseket, jelzőfényeket, hogy láthatók legyenek! Tartsanak megfelelő oldaltávolságot, és úgy térjenek vissza a saját sávjukba, hogy a megelőzött vezetőt se zavarják meg! Ha előzni készülnek, használják az irányjelzőt! Jobbról csak kivételes esetekben szabad előzni, főszabály szerint balról kell. A KRESZ több tilalmat is felsorol, így például tilos előzni gyalogos-átkelőhelyen és vasúti átjáróban, illetve közvetlenül ezek előtt. Be nem látható kanyarban, bukkanónál sem szabad előzni, kivéve, ha egyirányú a forgalom, vagy záróvonal van, és az előzéskor a saját sávjukban maradnak úgy, hogy a záróvonalat nem érintik.

A közlekedési szabályok betartásával számos baleset elkerülhető. Legyenek körültekintőek, óvatosak, vigyázzanak magukra, utasaikra, és legyenek tekintettel közlekedő partnereikre is!

…hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: police.hu

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL