„Előfordult, hogy rákérdeztek: megtaláltuk-e már az avatárok leleteit?”

2020. január 23. 13:46 | Such Tamás

Közösség és régészet Békés megyében címmel tartott előadást csütörtök délelőtt Nagy-Laczkó Balázs, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze az intézmény Tégla termében. A program a magyar kultúra hete égisze alatt futott. Az előadás előtt beszélgettünk.

– Valahol olvastam, hogy létezik egy olyan fogalom: közösségi régészet.

– Ez egy viszonylag új irányzat hazánkban, amivel a megyében többek között én is foglalkozom, de ez csak egy szegmense az előadásomnak. Nagyobbrészt a közösség és a régészet viszonyáról mesélek: arról, hogy a régész milyen közösségekkel, régészeti kultúrákkal találkozik.

 

– Általában miképp viszonyulnak hozzátok az emberek?

– Nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak; például nemrégiben, néhány településen az ásatások után előadásokat tartottunk, és úgymond visszaadtuk azt, amit feltártunk náluk.

 

– Nyilván egy-egy ásatás kapcsán akár kihúzzátok az adott helység idővonalát is.

– Igen, például az is érdekes, hogy egyáltalán miképp kötődünk egy több ezer évvel ezelőtt itt élt emberhez. Mert a legújabb kutatások szerint akár genetikailag is kapcsolódhatunk hozzájuk. De az is kérdés, hogy mi az a kulturális hagyaték, amit mondjuk egy 5. századi germán hagyott ránk.

 

– Előfordult, hogy Kovács Pali bácsi legyintett egyet, hogy szamárság, amit állítotok?

– Persze. Azonfelül lépten-nyomon azzal találkozunk, hogy „Ti is Attila sírját keresitek?”.

 

– Ahhoz Zsadányba kéne menni.

– (somolyog) De volt már olyan is, hogy azt kérdezték: „Megtaláltátok-e már az avatárok leleteit?”. És ezt nem poénból mondták.

***

Balázs az előadásában többek között arra mutatott rá – kivetített sliderek segítségével –, hogy mit jelent a régész számára a kultúra, illetve mit jelent a régészeti kultúra.

Lévén a magyar kultúra napjához kapcsolódott a program, először stílszerűen elmesélte, hogy Kölcsey Ferenc a Himnuszt egy kanásznóta dallamára írta. (Megismerni a kanászt cifra járásáról – Isten áldd meg a magyart. Jó kedvvel, bőséggel…)

Továbbá az ókori földművelés kultúráját a barbárok kulturálatlanságával ellenpontozta; példának a Gladiátor című mozit említette meg – amikor is a főhőst alakító Russell Crowe a zord, míveleten tájból folyamatosan hazavágyik a harmonikus otthonba, ahol az aranyló, krómsárga búzamezők várják...

Zárszóként hozzáfűzném, épp a héten találkoztam az egyik rendezvényen egy nagyon elegánsan öltözött, külföldön élő, magyar származású fiatal menedzserrel, aki hihetetlenül bunkón viselkedett a hírgyártókkal – akik ez esetben nem szolgáltak rá.

Mi a (magyar) kultúra?

További programok »

FEL