A meleg levesek betegség idején a toroknak és az orrjáratoknak is jót tesznek, illetve alapanyagoknak köszönhetően az immunrendszerünket is megtámogatják. Például a csontból készült levesek, amik több órán át főnek remek hatással bírnak, mert ez idő alatt az alapanyagok, mint például a cink, kalcium, foszfor és magnézium kifő a folyadékba. Ha mindezt zöldségekkel párosítjuk még több tápanyag lesz a levesünkben.
Egy nemrégiben készült francia tanulmány szerint azok, akik meleg étel helyett gyakran inkább hideget választanak, 31 százalékkal több kalóriát, 37 százalékkal több zsírt, és 22 százalékkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint meleg ételt választó társaik. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a hőkezelés számos kórokozót elpusztíthat az ételekben.
Szervezetünk az ételt testhőmérsékletűvé alakítja, ezért a hideg ételek esetében először fel kell azokat melegítenie, és utána tudja megemészteni, ami extra erőfeszítést jelent. Egy meleg leves megemésztése nagyjából 15 perc, míg például a hideg tejtermékek, különösen a fagylalt megemésztése 30-120 percbe is beletelhet. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak meleg ételeket érdemes enni, hiszen például a zöldségek és gyümölcsök jó részének tápértéke nyersen fogyasztva a legmagasabb.
A hideg víz hamarabb ürül ki a gyomorból, mint a meleg. A meleg vízből általában kevesebbet iszunk, ez pedig megnövelheti a dehidratáció kialakulásának esélyét. Annak is megvan az oka, hogy a meleg ételektől tovább érezzük magunkat jóllakottnak. Mivel általában lassabban esszük meg őket, és sokszor az ízük is intenzívebb, erősebb jóllakottságérzetet váltanak ki.