Elkezdték a tankönyvek kiszállítását

2018. augusztus 1. 12:58 | behir

Elindult az új tanév tankönyveinek kiszállítása, a 12,5 milliós alaprendelést augusztus végéig viszik ki az iskolákba – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: sokkal minőségibb, új generációs tankönyvek készültek, amelyek fejlesztésébe bekapcsolódtak a diákok és a tanárok is.

Szerdán kezdődik a 2018–19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba, és augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe az alaprendelések 12,5 millió tankönyve - írja a Magyar Idők. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnap a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, 2010 előtt a tankönyvellátást a profitérdek határozta meg, emiatt évről évre emelkedtek az árak.

Ismertetése szerint mindez megváltozott, amikor létrejött az állami tankönyvfejlesztés és -ellátás rendszere, amely az elmúlt években bizonyított. Sokkal minőségibb, új generációs tankönyvek készültek, amelyek fejlesztésébe bekapcsolódtak a diákok, a tanárok is. Hozzáfűzte: a fejlesztések folytatódnak.

Az állami tankönyvellátás tette lehetővé, hogy az elsőtől a kilencedik évfolyamig minden diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket. Rászorultsági alapon a 10–12. évfolyamon a diákok több mint 60 százaléka kapja térítésmentesen a kiadványokat, így összesen 1,1 millió tanulónak biztosítják ingyenesen a tankönyveket. Az átiratkozás miatti létszámmozgások okán előfordulhat, hogy további tankönyvekre lesz szükség egyes intézményekben. Ezeket pótrendelés révén tudják teljesíteni.

 

Iskolakezdési támogatás

 

Idén is igényelhető a munkáltatóknál iskolakezdési támogatás, amely a bruttó minimálbér 30 százalékának erejéig adható. A támogatás – amelyet nem készpénzben vagy banki átutalás formájában, hanem utalványban kapnak a szülők – évente egyszer kérhető, és mindkét szülő igényelheti. Ezt szigorúan csak az általános és középiskolás gyerekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruhák vásárlására lehet felhasználni. A támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult.

 

További programok »

Itthon

Miklós Attila: Köszönet a békéscsabaiak fegyelmezettségéért

Bár reméljük, hogy nem lesz második hullám, de az elsőt a békéscsabaiak fegyelmezettsége miatt tudtuk így átvészelni, amiért minden lakost köszönet illet - fogalmazott a Szövetség Békéscsabáért önkormányzati képviselője a soron kívüli közgyűlést értékelő pénteki sajtótájékoztatón. A frakció nevében Miklós Attila értékelte a veszélyhelyzet tapasztalatait és a csütörtöki közgyűlést.
14:42
FEL