Elkezdődött az első MATASZ célra szálló és célba ugró verseny Békéscsabán

2021. szeptember 17. 17:25 | Papp Ádám Sándor

Péntektől vasárnapig első alkalommal rendezi meg a MATASZ célra szálló és célba ugró versenyt Békéscsabán, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezete és a Békéscsabai Ejtőernyős Alapítvány, a helyi repülőtéren.

Az esemény pénteken délután hivatalos megnyitóval kezdődött. Ugyan a nagy szél miatt a 26 versenyző nem szállhatott fel a gépre és nem ugorhatott célba, szombaton és vasárnap minden bizonnyal kinyílnak majd az ejtőernyők. 

– Most hétvégén egyéni értékelés lesz, és mindenki saját magához mérten próbálja a legjobb eredményt elérni. A célba ugrás kategóriában egy 2 centiméteres pöttyöt kell eltalálnunk 1000 méterről, a másik kategóriában pedig egy 10 méteres körön belül kell földet érni. Egyelőre célba ugrásban indulok, abban szeretnék jeleskedni – mondta a behir.hu kérdésére Tímár Vince, aki 26 éve ejtőernyőzik és 2195 alkalommal ugrott a magasból. 

A Magyar Honvédelmi Szövetség támogatásával létrejövő rendezvényen a hagyományteremtés és a gyakorlási lehetőség biztosítása a cél – erről már a MATASZ Békés megyei elnöke beszélt.

– A versenyzők egy Cessna 182-es típusú repülőgépből fognak kiugrani. A gép nem kimondottan ejtőernyős ugrásra készült, de alkalmas arra. Egyszerre négy ejtőernyős tud behúzódni a gépbe, így egy felszállással, egy csapat a saját feladatát végre tudja hajtani. Nekünk az a célunk, hogy akik rendelkeznek ejtőernyős vizsgával gyakorolják a célba ugrást, a kezdők és kevesebb rutinnal rendelkezők pedig  aa célra szállásos versennyel az ejtőernyős tapasztalatukat növelni – emelte ki Nagy Zoltán nyugállományú ezredes.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A Magyar Tartalékosok Szövetségét 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium felkérésére országos önkéntes közhasznú szervezetként hozták létre. A cél az volt, hogy egységbe tömörítsék a tartalékos katonákat és a honvédelem iránt érdeklődőket – erről már Széles Ernő nyugalmazott dandártábornok beszélt. 

– Nagyon fontos, hogy a mai ifjúság a hazafiság érzését, a hazaszeretet, a honvédelem ügye iránti elkötelezettséget egy picit jobban átérezze, és lássa, hogy neki miben kellene magát képeznie. Egy váratlan szükséghelyzetben talpraesetten tudjon reagálni, például katasztrófahelyzet esetén. Az elmúlt 5 esztendőben felfelé ívelő ágban vagyunk, ez abban látható, hogy növekedik a szervezet létszáma, erősebben részt veszünk a Magyar Honvédség toborzásában is.  Az is egy nagy lépés volt, hogy a MATASZ-nak immár van repülős és ejtőernyős tagozata, ezért jöhetett létre a háromnapos békéscsabai verseny. Ezen az eseményen szívesen láttuk azokat a tartalékosokat, akik érdeklődnek a sport iránt, de azokat is, akik korábban már végrehajtottak ugrást, vagy kis repülőgéppel rendelkeznek. Mindenki szeret egy adott közösséghez tartozni, ezeket szeretnénk megerősíteni és ahol van, ott megtartani  – fogalmazott a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke.

Legközelebb szeptember 24-én pénteken ad otthont rendezvénynek a csabai repülőtér. Akkor az általános-és középiskolás diákoknak rendezik meg a Haditorna Békés megyei döntőjét. 

További programok »

FEL