Elítélték a korrupt gyulai határrendészeket

2017. január 17. 10:53 | Laczkó Viktória

Vesztegetés miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szegedi törvényszék katonai tanácsa azt a tíz gyulai határrendészt, akik 2014-ben több hónapon keresztül sarcolták az átkelőhelyre érkező külföldi kamionosokat. A határrendészek néhány euróért vagy apró ajándékokért cserébe gyorsabban átengedték a sofőröket, és a kisebb szabálytalanságok felett is szemet hunytak.

Az útlevélkezelői szolgálatot végző személyek egy részét szolgálat közben fogták el 2014. április 18-án a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai a TEK közreműködésével. A bíróság a vádlottakat a bűnösségük megállapítása mellett végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a védők és elítéltek is fellebbeztek - tudtuk meg Juhászné dr. Prágai Erikától, a Szegedi Törvényszék sajtószóvivőjétől. 

- Egy személy esetében egy év hat hónap, három vádlottnál kettő évben, négy vádlott tekintetében három évben, még kettő vádlott esetében négy évben határozta meg a szabadságvesztés tartamát. Az ügy lényege szerint a hivatásos határrendészeti-rendőr vádlottak a határátkelő belépő teherforgalmában útlevélkezelői szolgálatot láttak el, mely során a belépő tehergépjárművek vezetőitől 2014 február, március és április hónapokban több alkalommal rendszeres haszonszerzésre törekedve, részben önállóan, részben egymás jelenlétben vagyoni előnyt fogadtak el.

Négyen közülük teljes szabadlábon, hatan pedig háziőrizetben várják a másodfokú bírósági tárgyalást.

FEL