Pénzt kért a vízminőségi vizsgálatokért, súlyosítaná a büntetést az ügyészség

2020. január 3. 12:15 | behir

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a Békés megyei vádlottal szemben korrupciós bűncselekmények miatt kiszabott 3 év 9 hónapi szabadságvesztés büntetés súlyosítását. A vádlott pénzt kért vízminőségi igazolásokért.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a Békéscsabai Járásbíróság 2017 októberében meghozott elsőfokú ítéletében 68 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntette miatt 3 év 9 hónapi börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt az elkövetőt, aki 2004-től kémiai laboratórium vezetőjeként dolgozott és a vízminőségi igazolásokat kérő személyektől 2007 és 2009 között esetenként 10, illetve 20 ezer forintot kért, összesen majdnem 1 millió forint összegben.

A járásbíróság ítélete ellen bejelentett fellebbezéseket elbíráló másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a 2019 júniusában meghozott ítéletében további 4 korrupciós bűncselekményben is megállapította a férfi bűnösségét, azonban a büntetést nem változtatta meg. Miután további bűncselekmények elkövetésében is felelősnek találták a vádlottat, ezért harmadfokú eljárásra is lehetőség van.

A másodfokú ítélet ellen a vádlott és a védője mellett az ügyészség is fellebbezést jelentett be.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a jelentős időmúlás ellenére is alaposnak tartotta a Békés Megyei Főügyészség büntetés súlyosítására irányuló fellebbezését, ezért a bűnügyben keletkezett iratokat azzal küldte meg a Szegedi Ítélőtáblának, hogy harmadfokon eljáró bíróságként a szabadságvesztés tartamát súlyosítsa.

További programok »

Itthon

PM: a februári adóvisszatérítéshez most 180 ezer szülőtől vár adatokat a NAV

z adóhivatal segít abban, hogy minden érintett február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját, ezért a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást. Az érintetteknek csak annyi a teendőjük, hogy 2021. december 31-ig kitöltik a VISSZADO-nyilatkozatot - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
11:40
FEL