Vegyszert ivott és meghalt egy idős – ítélet született az ügyben

2020. november 10. 15:32 | behir.hu

Az ítélet nem jogerős.

A Békési Járásbíróság előtt Cs. I. és társa vádlottak ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőügyben november 10-én tartották a következő tárgyalást, amelyen nem jogerős ítélet született. A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért mindkét vádlottat egy-egy év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását mindkét vádlott esetén egy év próbaidőre felfüggesztette. A vádlottakat a bíróság előzetes mentesítésben részesítette. Rendelkezett a bíróság - egyebek mellett - a bűnügyi költség viseléséről is.

 

Üdítős flakonokban tartották a vegyszert

Az I. rendű vádlott szociális gondozóként, míg a II. rendű vádlott ápolóként dolgozott egy Békés megyei idősek otthonában. A munkaköri feladatuk volt az ellátottak fürdetése és a folyamatos folyadékbiztosítás is az ellátottak számára. Az intézményben – szabálytalanul - üdítős flakonokban vegyszert is tároltak, amely hasonló volt az ellátottak itatásához használt flakonokhoz.

A II. rendű vádlott 2018. április 18-án kollégájával mosdatta a sértettet. Ekkor a felcímkézetlen üdítős flakonban lévő tisztálkodószert – tudva annak tényleges tartalmáról – a sértett éjjeliszekrényére tette és ott felejtette. Miután a II. rendű vádlott elhagyta a szobát, az I. rendű vádlott megjelent a szobában, és megitatta a sértettet. Az éjjeliszekrényről felvette a mosdatófolyadékot tartalmazó flakont és anélkül, hogy meggyőződött volna annak tartalmáról, néhány kortyot megitatott belőle a sértettel. A sértettel ezután szakszerű utasításra tejet itattak, azonban a sértett rosszul lett és a kórházba szállítását követően meghalt.

A vádlottak ezzel gondatlanul megszegték az ellátásra vonatkozó protokollt, ugyanis egyrészt az éjjeliszekrényre az ápolók nem helyezhettek vegyszeres flakont, másrészt meg kellett volna győződni az itatás előtt a flakon tartalmáról. A bíróság megállapította, hogy a rossz egészségi állapotú sértett esetében voltak más közreható tényezők is a halál bekövetkezésekor, azonban a halállal végződő okfolyamatot a vádlottak sértettre irányuló, közvetlen veszélyhelyzetet eredményező szabályszegése indította el. Ezért a bíróság a büntetőjogi felelősségüket megállapította.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlottak felmentésért, védőik felmentésért, illetve a kiszabott büntetés enyhítéséért fellebbezést jelentettek be.

FEL