Szándékosan adtak megtévesztő jelzést a tűzoltóknak

2020. november 3. 19:18 | behir

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2020-ban 10 esetben kényszerült szabálysértési feljelentést tenni ismeretlen személyekkel szemben, akik a 105-ös vagy 112-es segélyhívószámon tűzesetről tettek bejelentést, azonban a helyszínre kiérkező tűzoltók a jelzett helyen sem tüzet, sem arra utaló nyomot nem találnak.

A Békési Járásbíróság a napokban hozott döntést, melyben két békési fiatalembert 30 000 forint pénzbírsággal sújtott a tűzoltóság és a mentőszolgálat irányába májusban elkövetett szándékosan megtévesztő jelzés miatt.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint különbséget kell tenni a téves jelzés és a szándékosan megtévesztő bejelentés között. Téves jelzés például az, amikor a tűzoltóság a helyszínre vonulva füstöt észlel, de kiérkezve felügyelet melletti égetést talál, vagy amikor a tűzoltóság a bejelentés alapján a helyszínre vonul, de tüzet, vagy tűzre utaló jelet nem talál, azonban a bejelentő jóhiszeműen járt el. Valótlan, vagy megtévesztő jelzés pedig az, amikor valaki szándékosan, szórakozásból vagy önérdekből hamis, nem létező káreseményről tesz bejelentést.

A szándékosan megtévesztő jelzések igazi veszélye abban áll, hogy míg a tűzoltók az alaptalan segélyhívásban jelzett helyre mennek, addig érkezhet egy vagy több valódi, tényleges segítségkérés, melyhez a valótlan jelzés miatt így később vagy akár távolabbról érkezhet a segítség. Vannak helyzetek, ahol akár perceken múlhat egy esemény tragikus végkimenetele.

A tűzoltóság és műveletirányítás ügyeletein elhelyezett telefonkészülékek még akkor is azonosítják a hívó fél számát, ha az titkosítva lett, a digitális technikának köszönhetően a mobiltelefonok tartózkodási helye meghatározható, valamint minden hívás rögzítésre kerül, így utólag visszakereshető. A meggondolatlan betelefonálók ilyenkor a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény szerinti valótlan bejelentés szabálysértését követik el, melyből adódóan a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kivétel nélkül, minden esetben szabálysértési feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

A feljelentések nyomán indult szabálysértési eljárásokban a rendőrség tavaly a legtöbb esetben sikerrel derítette fel az elkövetők kilétét, akik bíróság előtt feleltek, illetve felelnek felelőtlen magatartásukért. Az eljáró bíróság pénzbüntetést szab ki és/vagy közérdekű munkára kötelezi az elkövetőket, ezen kívül  a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kérelmére arra is kötelezi őket, hogy térítsék meg a bejelentéssel felmerült vonulási költségeket is, mely adott esetben a százezer forintot is elérheti.

További programok »

FEL