Szeptember végétől egyre többféle tök megtalálható a piacokon: hosszúkás és kerek, kicsi és nagy, sárga, szürke, és még sorolhatnánk. Leggyakoribb a sonkatök, vagy más néven kanadai tök; és a nagydobosi szürke tök; de találkozhatunk különlegesebb fajtákkal is, mint például a hokkaido. Ez utóbbit bár nagyon édes, vékony húsa miatt inkább levesnek ajánlja egy helyi árus. Egy piaci látogatásunk alkalmával többeket megkérdeztünk arról, hogyan fogyasztják a finomságot. Bár sokféleképpen elkészíthető, továbbra is a sült tök örvend a legnagyobb népszerűségnek.
– Falusi származású vagyok, és imádom a sült tököt. Sokszor veszek, és leginkább a parázs tököt szeretem - mondta egy vásárló.
– Én két hetente szoktam sütni, mert nagyon egészséges. Az egész család szereti, a kisebbik unokám például a színe miatt - fogalmazott egy másik vevő.
A tökszezon meglehetősen hosszú, akár áprilisig is kitarthat. A békéscsabai piac egyik árusa elmondta, hogy a sonka tököt már szeptember közepétől szedhetjük.
– A nagydobosi, szürke töknél meg szokták várni, hogy megcsípje a dér, így az időjárástól függően október elejétől vagy végétől szedhető, de ha megcsípi a dér, akkor kicsit édesebb. A hokkaido tök pedig, mint a sonkatök szezonja, már szeptember végén elkezdődik, és egészen addig tart, amíg be nem jönnek a tavaszi melegek, körülbelül március-áprilisig szokott tartani - mondta Gyüricze Ágnes.
Az árus arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden tök ehető. Kifejtette, hogy a lámpásnak használt fajta fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát, de az egyéb, dekorációs célra termesztett tökök mérgező anyagokat tartalmaznak. A vevőket ezért arra kéri, hogy még a vásárlás előtt győződjenek meg a tök felhasználhatóságáról.