Elhunyt Tóth Sándor fafaragó, népi iparművész

2021. március 17. 14:35 | behir

A mezőberényi, a Népművészet mestere címet is viselő fafaragó 75 éves volt.

A hírt Mezőberény polgármestere is megerősítette.

Tóth Sándor 1946-ban született Mezőberényben. Szakmunkásképzőben szerezte meg faesztergályos-asztalos középfokú végzettségét, majd iskolai tanulmányait követően szülővárosában, a Faipari Ktsz-ben bútorasztalosként tevékenykedett, 1977-ben pedig bedolgozója lett a Népművészeti Háziipari Szövetkezetnek.

1985 óta tevékenyen részt vett a megyei népművészeti mozgalom munkájában, évekig irányította a fafaragókat. Békés megyén kívül több megyei egyesület munkáját is segítette.

Elnökségi tagja volt a Népi Iparművészeti Tanácsnak, Békés megyében aktívan közreműködött a fafaragó mozgalom újraindításában, 1994-ben egyik létrehozója a Művészek a Körösök Völgyéért Alapítványnak. A faesztergályos és asztalos tudásának előnyeit kihasználva vájt bútorok készítésével is foglalkozni kezdett.

Az évek során számos díjat kapott munkásságáért, rendszeresen kiállították munkáit. Alkotásainak szerves részei a különböző kopjafák, melyek készítésekor az erdélyi hagyományokat igyekezett követni.

1999-ben a leégett hunyai templom újjáépítésekor a katolikus templom teljes belső bútorzatát ő készítette. Részt vett a köröstarcsai és tótkomlósi templom felújításában is. Megpályázta és megnyerte a mezőberényi református templom külső és belső felújítását.

2015-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Békés megyei szervezete Príma-díjban részesítette munkásságáért. Akkor egy hosszabb interjút készített vele a 7.TV stábja: 

 

További programok »

Hírek videóval

FEL