Elhunyt Schmidt Péter, az Alkotmánybíróság egykori tagja

2022. május 12. 18:45 | behir.hu

Az egykori alkotmánybíró mezőberényi származású volt.

2022. május 12-én, életének 96. évében elhunyt Schmidt Péter egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja – közölte az Alkotmánybíróság csütörtökön.

Mint írják, Schmidt Péter az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett 1951-ben. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Alkotmányjogi tanszékének oktatója, egy ideig vezetője volt. 1980 és 1983 között a kar dékánja volt. volt Az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének, valamint a Társadalomtudományi Intézetnek kutatója volt. 1956-ban kandidátusi fokozatot szerzett. Elsősorban az állampolgári jogok elméletével, valamint a választójog alkotmánytani problémáival foglalkozott.

Az Országgyűlés 1990-ben választotta az Alkotmánybíróság tagjává, egyike volt az akkor alakult testület első öt tagjának, tisztségét 1996. december 27-ig, 70. életévének betöltéséig töltötte be.

Az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Schmidt Péter személyében gyászolják az Alkotmánybíróság alapító tagját, valamint az egyetemi oktatót, az alkotmányjog-tudomány művelőjét.

További programok »

FEL