Elhunyt Petrovszki Mihály, egykori kiváló cselgáncsozó

Hosszan tartó, súlyos betegség után hatvannyolc éves korában elhunyt Petrovszki Mihály, egykori kiváló békéscsabai cselgáncsozó.

 

Tavaly volt 45 éve, hogy Petrovszki Mihály csabai színekben elsőként vett részt az olimpián. A sportember emlékét egy 2017 májusában készült interjúnkkal idézzük fel:

 

Petrovszki Mihály volt az első sportoló, aki békéscsabai, Békés megyei egyesület színeiben jutott el az olimpiára. Egy évtizeden keresztül volt a magyar cselgáncs válogatott tagja, egy Eb-bronzérmet és egy vb 5. helyet is szerzett. Pályafutása alatt szinte „védjegyévé” vált a vetődéses kardobás, amellyel rettegésben tartotta ellenfeleit.

Petrovszki Mihály Békéscsabán született, nevelkedett és sportolt, lakhelyéül Mezőmegyert választotta. 1967-ben a Dózsa színeiben kezdett el cselgáncsozni, majd az egyesület megszűnése után a Honvéd Szalvai SE-ben folytatta pályafutását. Az olimpikon elárulta, többször is keresték a fővárosból, hogy igazoljon el Békéscsabáról, de ő nem szerette a fővárost, másrészt itt indult a karrierje, és jól érezte magát a viharsarki egyesületben.

 

Petrovszki Mihály a dobogó legfelső fokán az egyik versenyén

 

– Az, hogy vidéki voltam, jelentős hátrányt jelentett a pályafutásom alatt. Nekünk háromszor kellett nyernünk, hogy kihirdessenek győztesnek, meg kellett küzdeni a helyünkért. Tíz évig voltam válogatott, a világ 39 országában jártam, Kubától Észak-Koreáig, rengeteg élményt és barátot szereztem – idézte fel pályafutását.

A magyar judosport 1972-ben mutatkozott be az olimpián. Petrovszki Mihály két súlycsoportban indult Münchenben, nehézsúlyban és abszolút kategóriában is ott volt a mezőnyben. A bajor fővárosban helyezetlenül zárt, míg négy évvel később Montrealban 10. lett nehézsúlyban.

– Az első olimpia volt a csúcs, nagyszerű volt a rendezés, alföldi parasztgyerekként eljutni az ötkarikás játékokra hatalmas élmény volt. Nagyon szép volt az olimpiai falu, egy óriási kavalkád volt, hiszen számos sportág képviselőivel találkozhattuk – fogalmazott az olimpikon.

A müncheni játékok arról is emlékezetes, hogy a Fekete szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet az izraeli csapat tizenegy sportolóját ejtette túszul. Petrovszki Mihály elárulta, ebből nem érzékeltek semmit a helyszínen, csak később tudták meg, hogy mi történt. Hozzátette, talán emiatt is, Montrealban már nagyobb szigorúság volt, nagyon odafigyeltek a sportolókra. A két olimpiát megjárt sportoló azt üzente a fiatal sportolóknak, hogy ma már mások a lehetőségek, mint 30-40 éve, érdemes profi sportolónak lenni. Leszögezte, hogy mindemellett a sikerek eléréséhez a sportág szeretete és az alázat a legfontosabb…

 

Petrovszki Mihályt sporttársai, tisztelői szeptember 10-én, hétfőn 15 órakor kísérik utolsó útjára Békéscsabán, a Berényi úti temetőben.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,