Elhunyt Lévai István, a Békés megyei POFOSZ örökös tiszteletbeli elnöke

2019. december 17. 14:59 | behir.hu

Lévai István tevékenyen részt vett az 1956-os forradalom békéscsabai eseményeiben, amiért 20 évesen 20 év börtönre ítélték.

A Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) Békés megyei szervezete tudatta, hogy testület örökös tiszteletbeli elnöke elhunyt. Temetése december 21-én, délelőtt 11 órakor lesz a Vasúti temetőben.

Lévai István Békésen született 1936 január 24-én, foglalkozása MÁV kocsirendező volt.

1956 október 26-án este a forradalom hírére Békéscsabán a Jókai színház művészei tüntetést szerveztek, melyen Lévai István vitte a nemzeti zászlót. Egy nappal később, a forradalmi bizottság megalakulásakor MÁV dolgozóként részt vett a lőkösházi sínfelszedésében és a békéscsabai állomásról induló szerelvény összeállításában. A Nemzetőrség megalakulása után belépett a testületbe. November 4-én hajnalban a szintén a MÁV alkalmazásában álló Szelezsán Mihállyal és egy békési kutyás rendőrrel volt szolgálatban az orosházi úton. A hajnali orosz támadást – amelynek szemtanúja volt – jelentette a rendőrségnek. Ezt követően letartóztatják, de pár nappal később szabadon engedték, “lakhely elhagyási tilalommal” megfűszerezve.

Az állomáson kapcsolatba került a Katonai Kommendás hivatal tisztjeivel. Fölvették a kapcsolatot a Barnevál Munkástanácsával, amelynek ekkor már Bóna Barnabás volt az elnöke és elhatározták, hogy az ellenállást tovább folytatják. Megszervezték a röpcédulagyártást és terjesztést, majd november 18-án Polgár János, Szelezsán Mihály és Szlancsik János segédletével elvágják a MÁV és Posta hírközlő távvezetékeit, szám szerint 48-at, amely több napra megbénította a hírközlést. Ez később erősen súlyosbította az ítéletüket.

Nevéhez fűződik az eskü szövegének a megszerkesztése; a későbbi vádirat szerint ő volt a csoport szellemi irányítója. 1957 február 28.-án tartóztatták le. Volt börtönben Gyulán, Szegeden, Gyűjtőn, Vácott és Sátoraljaújhelyen. Szabadulása után munkahelyein különböző hátrányokat szenvedett. 20 évesen összesen 20 év börtönbüntetésre ítélték.

A rendszerváltás előtt elsőként alakította meg vidéken, Békés megyében a Politikai Foglyok Szövetségét. A POFOSZ felhatalmazásával a román forradalom idején gyógyszert és ruhaneműt szállítanak Aradra. A román forradalom győzelme után segítséget nyújtott az aradi Politikai Foglyok szövetségének megszervezésében és részt vett a romániai Politikai Foglyok Szövetségének bukaresti kongresszusán. A rendszerváltáskor aktívan vette ki részét a pártok szervezésében, majd a rendszerváltás után a POFOSZ küldöttekként a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz került felügyelőnek. A POFOSZ megyei, illetve az országos Etikai Bizottság elnöke, országos elnökségi tag, majd örökös tiszteletbeli elnök volt. Sikeres munkáját több kitüntetéssel honorálták. Nyugodjon békében!

További programok »

FEL