Életmentő tudást kaptak az orosházi képzés résztvevői

2020. január 15. 11:24 | behir

Hazánkban naponta átlagosan hatvanöten sérülnek meg a munkahelyükön, minden második napon történik súlyos munkabaleset, és minden ötödik napon meghal valaki munkabalesetben. A statisztikán csak a tudás javíthat – a megyei iparkamara Orosháza városával partnerségben elsősegélynyújtó-képzést szervezett az orosházi városházán, kedden.

Jogszabály mondja ki, hogy a munkáltatók kötelesek képzett elsősegély nyújtókat kijelölni, foglalkoztatni. Ezért is fontos és hasznos az a tudás, melyet elsősegély-nyújtó képzéseken szerezhetnek meg az érdeklődők. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a megyeszékhelyen már kétszer szervezett ilyen képzést, most pedig az orosházi önkormányzattal együttműködésben indított tanfolyamot, hogy a helyi, környékbeli vállalkozókat helyben juttassák a lehetőséghez - írja az orosházi önkormányzat közleménye.

– Fontosnak tartottuk, hogy Orosházán is elérhető legyen ez a képzés a vállalkozások számára, hiszen így nem kell a munkáltatókat a megyeszékhelyre utaztatni. Önkormányzatunk a helyet biztosította, azt kell mondjam, mindig partnerek leszünk abban, hogy egy ilyen képzésnek teret adjunk, ugyanakkor azt kívánom, hogy a most megszerzett tudást sose kelljen használni a gyakorlatban – fogalmazott Bojtor István, Orosháza alpolgármestere.

Az orosházi tanfolyamra húsz jelentkezés érkezett, ez a maximum létszám, melyet a gyakorlatorientált képzés során egy alkalommal fogadni tudnak. A jelentkezők többsége orosházi cégek képviseletében érkezett, de voltak, akik Gyomáról, Tótkomlósról, Kondorosról, sőt, Kecskemétről utaztak Orosházára.

– A résztvevők nyolc óra leforgása alatt megtanulják az újraélesztést, a defibrillátor használatát és minden egyéb más, elsősegély-nyújtással kapcsolatos tudást, melyet egy laikusnak a munkahelyi elsősegély-nyújtás során tudnia érdemes – emelte ki Csendes Csaba mentőállomás-vezető, a képzés oktatójá. – Ez a tudás olykor bizony életet menthet – húzta alá a szakember.

 

További programok »

FEL