Élelmiszerekben található rákkeltő anyagot tiltott be az Európai Bizottság

2022. január 15. 12:32 | behir.hu

Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, amelyről tavaly felmerült, hogy rákkeltő lehet.

– A tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – jelentette be a bizottság pénteken. A testület határozata szerint nyártól nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszertermékekhez. 

Az Európai Bizottság döntését az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tavaly május elején közzétett szakvéleménye indokolta, amelyben leírták, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak élelmiszer-adalékanyagként. A tilalmat az uniós tagállamok egyhangúlag támogatták.

A titán-dioxidot számos élelmiszer – köztük a pékáruk, szendvicskrémek, levesek, szószok, salátaöntetek és étrend-kiegészítők – fehérre színezésére használják.

Forrás: EB

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL