Elég a három oltás, hogy az omikron ne okozzon súlyos betegséget

2022. január 15. 18:18 | behir.hu

Magyarországon az intenzív osztályokon döntő többségben oltatlanok fekszenek.

Tudomásul kell venni azt, hogy az omikron ellen a három oltás abszolút megvéd attól, hogy súlyos állapotba, netán intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre kerüljünk – jelentette ki az M1 szombat reggeli műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik János elmondta: Magyarországon az intenzív osztályokon döntő többségben oltatlanok fekszenek. A negyedik oltással kapcsolatban elhangzott, hogy már zajlik a kidolgozása annak, hogy pontosan kiknek javasolják, de ahol már bevezették, ott elsősorban a hatvan éven felülieknek, a krónikus betegeknek, a daganatos betegeknek és az immunhiányosoknak adják.

A szakember közölte azt is, hogy a koronavírus omikron variánsa több embert képes megfertőzni, de az eddigi tapasztalatok szerint enyhébb tünetekkel jár a betegség. 

– Az omikron elsősorban felsőlégúti panaszokat okoz: krákogással, torokfájással, náthával és ízületi fájdalommal jár a fertőzés, míg a tüdőt kevésbé terheli. Sokkal többször találkoznak a szakemberek teljesen tünetmentes fertőzöttekkel is, mint a korábbi variánsok esetében – Az oltások hatékonysága elsősorban abból látszik, hogy az oltottaknál általában enyhe a betegség lefolyása, viszont az omikron továbbra is veszélyes azokra, akik egyáltalán nincsenek beoltva – hívta fel a figyelmet a főorvos.

Forrás: VG.hu

További programok »

FEL