Elbúcsúztatták Szokup Lajost, az orosházi üvegipar atyját

2017. május 11. 12:55 | Busi Ottó

 

Parádsasváron kísérték utolsó útján rokonai és ismerősei az Orosháza Városért címmel kitüntetett Szokup Lajost, akinek köszönhetően 1961-ben Orosházán megalakult az üveggyár.

 

Az eseményen részt vett Dávid Zoltán, Orosháza város polgármestere, Sápi Lajos, a Guardian Industries Corporation nyugalmazott európai alelnöke és Gyenge Éva, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. Kommunikációs és Kereskedelmi vezetője is.

Az Üvegipari Művek nyugalmazott vezérigazgatója, Szokup Lajos 2017 februárjában, 97 évesen hunyt el szívinfarktusban. A megboldogult, Orosháza Városért címmel kitüntetett Lajos bácsit május 8-án, Parádsasváron kísérték el utolsó útján rokonai, barátai, volt munkatársai és ismerősei, ahol Holló Henrik, Parádsasvár polgármestere és Sápi Lajos, Orosháza város díszpolgára is beszédet mondott.

– Szokup Lajos olyan ember volt, akinek gazdag életét lehetetlen pár mondatban összegezni. Olyan ember volt, akinek belső kincsestára, lélekfénye, szellemének gazdagsága bőkezűen sugárzott mindannyiunkra. Élete hivatással, emberszeretettel volt kikövezve, amely táplálta őt – mondta beszédében Holló Henrik.
A polgármester beszéde után Sápi Lajos búcsúzú szavaival kitért arra, hogy a nyugalmazott vezérigazgató volt az egyik olyan személy, akinek köszönhetően került Celldömölk helyett Orosházára a ma már több részre különült orosházi üveggyár. Az egyeztetéseken kiállt a település adta lehetőségek mellett, melynek köszönhetően került Békés megyébe az üzem.

– Lajos bácsi széles látókörét bizonyítja, hogy bár már egy helyszín kiválasztásra került a Dunántúlon, elismerte, hogy a Dél-Alföldön, Orosháza környékén talált földgáz sokkal gazdaságosabb lehetőséget biztosított az üveggyártásnak. Felvállalta a konfliktusokat az egyeztetéseken és lerakták 1961. május 1-én, Orosházán az új üveggyár alapkövét. Ez nemcsak az iparágnak adott lökést, de Orosházának is – fogalmazott Sápi Lajos, a Guardian Industries Corporation nyugalmazott európai alelnöke.

Az eseményen részt vett Dávid Zoltán, Orosháza város polgármestere is, hogy elköszönjön a megboldogult Lajos bácsitól, illetve hogy jelenlétével hangsúlyozza, az általa képviselt település osztozik a gyászban.

FEL