Egyre több gazda dönt a máktermesztés mellett

2024. november 30. 06:26 | Gulyás Gergő

A klasszikus növénykultúrák felnevelése, megtermelése és értékesítése is egyre komolyabb feladat maguknak a mezőgazdasággal foglalkozóknak is. Sok termelő próbál biztonságosabb növénykultúrát választani, az egyik ilyen a mák, amelyet ma már több mint 16 ezer hektár területen termesztenek országszerte.

Fülöp Zoltán, a Löszhátfarm Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 2023 őszén nagyon nehezen indult a termesztésük, hiszen nehézkes volt a kelés, de a tavaszi időjárással sikerült egyenesbe hozni és egy jó állományt sikerült elérniük. A mákvetés erőteljesen megindult a tavaszi fejlődéssel és ez által egy egész jó termést sikerült betakarítaniuk az idei évben.

– 1,2 tonna/hektáros átlagtermést tudtunk betakarítani, ami azért jónak mondható. A termesztésénél gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az első kardinális kérdés az a vetés és a kelés. A vetés gyakorlatilag szeptember közepén történik, de már ezt is a csapadékhoz kell, hogy igazítsuk, amennyiben látjuk, hogy érkezni egy nagyobb front, ami az országon keresztül fog haladni, akkor inkább időszerű elvetni és nem a naptárt nézni, ezzel talán valamilyen szinten tudjuk biztosítani, hogy egy optimális kelést el tudjunk érni. Június vége felé már az érésre várunk a máknál, tehát, ha egy nagyobb aszályos időszak érkezik, akkor sincs már nagy problémánk vele – tette hozzá az ügyvezető.

A mák termesztése Magyarországon megoldott, a felvásárlás szintén megoldott, viszont a piac valamilyen szinten behatárolt a mákot tekintve, ezt figyelembe kell venniük a termelőknek.

További programok »

Friss hírek

Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra

Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban, sertéshúsból például háromszor több fogy el decemberben, mint az év más hónapjaiban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy ha jó minőségű sertéshúst szeretnének vásárolni, keressük a magyar húsárut a boltokban.
13:30
FEL