Egyre több használt autót vásárolunk

2016. augusztus 30. 11:56 | Fekete Kata

Mérsékelten de tovább nőtt a személyautók átlagos életkora a második negyedévben. A vizsgált időszakban éves összehasonlításban 25 százalékkal nőtt a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett járművek száma, ám ezek több mint fele használt volt, jellemzően külföldről hozták be. Leginkább a Volkswagen, az Opel és a Ford márkák voltak kelendőek - írja a Magyar Idők.

Idén június végén négymillió közúti gépjárművet tartottak nyilván hazánkban, ebből 3,3 millió volt a személygépkocsi – számolt be a legfrissebb adatokról a Központi Statisztikai Hivatal. Az ekkor forgalomban lévő személygépkocsik száma az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,7, az előző év végéhez képest 2,4 százalékkal volt magasabb. Tovább nőtt a gépjárművek átlagos kora is, mégpedig 0,1 évvel 13,8 évre, ezen belül a vontatóké 8,2, a személygépkocsiké 13,8, a tehergépkocsiké 12,8 évre. Az autóbuszok átlagos 14,5 éves kora nem változott, a motorkerékpároké pedig 0,1 százalékkal 18,6 évre csökkent. Idén 

TOP3: Volkswagen, az Opel és a Ford
A hazánkban először forgalomba helyezett személygépjárművek csaknem harmadát, 31 százalékát együttesen a Volkswagen, az Opel és a Ford márkák adták. Az első alkalommal regisztrált autók több mint fele, pontosan 56 százaléka volt használt. Ez a mutató 2010 második negyedévé­ben még alig 22 százalékos volt, vagyis jelentősen megnőhetett a külföldről behozott használt járművek száma.

A motorok nagy részét külföldről hozták be
A vizsgált időszakban első alkalommal forgalomba helyezett tehergépkocsik száma 29, a vontatóké 14, a motorkerékpároké 7,7, az autóbuszoké 1,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában kimutatottat. Az autóbuszok és a motorkerékpárok csaknem háromnegyedét használt, a vontatók 78, a tehergépkocsik 58 százalékát új járműként regisztrálták.

FEL