Egyre népszerűbb a Sző-réti tanösvény

2016. július 1. 09:04 | Laczkó Viktória

Sokan látogatják a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Sző-réti tanösvényt, melyet május 21-én, a IV. Bihari Táj Napján nyitottak meg - írja a kmnp.hu

A látogatók köre alapvetően két csoportból tevődik össze. A Bihari Madárvártában több napig vendégeskedő természetbarátok általában nem igényelnek szakvezetést, ők önállóan járják be a csaknem két kilométeres tanösvényt. A környékbeli és távolabbi iskolákból érkező diákcsoportok (ők teszik ki a látogatók többségét) viszont általában szakvezetéses terepi biológiaórát kérnek. Júniusban, az iskolaidőszak vége felé volt olyan hét, amikor legalább 150 diák járta be a Sző-réti tanösvényt.

Ami a látnivalókat illeti, mindjárt a tanösvény elején, a két kis tónál megcsodálhatják a nyári ludakat. Az idei kislibák már anyányira nőttek, de még mindig a közelben legelésznek. Sok itt a nagy és kis kócsag, az üstökös gém és a réceféle. A tanösvény mellett oktató és bemutató jelleggel kihelyezett költőládákból éppen most repülnek ki a fiatal vörös vércsék. A szalakótaodúkban a szülőpárok jelenleg is nevelik fiókáikat, így ezeket a madarakat is megcsodálhatják a látogatók. Az erdőben kihelyezett mesterséges odútelepet egyelőre még csak cinkék foglalták el, a közelben költő egerészölyv fiókái pedig éppen most repültek ki. A tanösvény melletti bokrosokban tövisszúró gébicsek és mezei poszáták nevelik fiókáikat.

A növényvilág is tartogat érdekességeket: a mocsáron átívelő kis hídról szép látványt nyújt a virágzó közönséges rence és a békatutaj. A sok esőnek köszönhetően a mélyebben fekvő részek üdék, de a szikes pusztákon is sok növény virít még, például a pusztai cickafark és az orbáncfű.

Azoknak a turistáknak, akik szeretnének még több madárfajt megismerni látogassanak el a közelben található Biharugrai-halastavakra, ahol rendkívül gazdag madárvilág fogadja őket. 

FEL