Erdők, mezők, mocsarak között – Tanösvény a Kisvátyonban

2019. március 6. 07:47 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén kialakított kisvátyoni tanösvény az év minden szakában értékes látnivalókat nyújt a túrázók számára.

A Kis-Sárréten a Kisvátyoni-tanösvény volt az első (2004-ben), amely igyekezett megteremteni a terület értékeinek bemutatását, egy kijelölt útvonalon közlekedve. Ez nem volt egyszerű feladat, mert a Kis-Sárrét a nemzeti park legváltozatosabb területi egysége. Éppen ezt a változatosságot igyekszik bemutatni a mintegy 8 km hosszú tanösvény. Az erdők, a száraz gyepek, a mocsárrétek és mocsarak, a halastavak és az élővízfolyások egyaránt olyan természeti értékeket jelentenek, amelyek bármely évszakban izgalmas látnivalókat kínálnak.
 
Mindjárt a tanösvény elején egy hangulatos pallósoron kell átkelni egy mocsárréten, ahonnan egy idős, természetszerű keményfás ligeterdőbe jutunk. Az út további része különböző vízellátottságú gyepeken vezet, egészen a Zsacskó-zug mocsaráig, ahol a kökénysorban kialakított kis ösvényen szinte észrevétlenül kerülhetünk a madarak közelébe.
 

Fotó: KMNP/Bíró István

A tanösvény felénél egy betekintő torony épült, ahonnan a Begécsi-tavak panorámáján kívül gyönyörködhetünk a jellegzetes bihari táj szépségeiben is. 

 
A Toprongyos nevű vízfolyás mentén halad tovább az út és végül a zsadányi Nagy-Zsombokos részen zárul. A Nagy-Zsombokos egy élőhely-rekonstrukciós munka keretében újjáélesztett vizes élőhely, gazdag madárvilággal és értékes növényzettel.
 
A tanösvény nem zárul, mert elsősorban csoportos kirándulók részére alakították ki, de a kezdőpont gépkocsival is megközelíthető, ahonnan, ha nem is az egész tanösvényt, de annak legszebb részeit gyalogosan is bejárhatjuk. A tájékozódást információs táblák és nyilak jelzik. A táblákon rövid ismertetőt olvashatunk magyar és angol nyelven az élőhely jellegzetes állat- és növényvilágáról.
 
Az év minden szakában bejárhatjuk ezt az útvonalat, akár egyénileg, akár csoportosan, hosszabb kirándulásra azonban érdemes túravezetést kérni az alábbi telefonszámokon: Bíró István - +36- 30/475-1785, vagy 06-66/498-653.
 
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park
 
 

További programok »

Itthon

FEL